Acum doua zile am fost anuntat ca postul pe care-l ocup in cadrul unei societati urmeaza sa fie restructurat. Pana aici, toate bune si frumoase, ma asteptam la asta, avand in vedere ca societatea chiar n-o duce stralucit, iar acasta decizie trebuia sa vina, odata si odata.
Problema mea este alta : toata societatea depindea de doua posturi mari si late - postul meu, si al unei colege - ca sa intelegeti mai bine, aproximativ 90% din veniturile societatii erau realizate de mine, restul de aproximativ 10% find realizate de o colega ( amandoi am fost disponibilizati si ambele posturi au disparut )
Ce sa inteleg eu din aceasta restructurare? Ca dispar singurele posturi care aduceau venituri firmei? Mie personal mi se pare tare ciudat...
Acum intrebarea, daca ma poate ajuta cineva - exista vreo lege care sa reglementeze cumva modul in care sunt alesi cei care vor fi disponibilizati? Daca postul meu a fost restructurat, inseamna ca societatea nu mai poate realiza vanzari?
1. In speta , nu au cum sa faca asa daca raportul de munca a incetat ...prin urmare, sunt obligati sa va plateasca zilele de CO neefectuat.
2. ITM nu va va oferi aceasta informatie ... numai daca promovati un litigiu de munca, instanta poate solicita ITM-ului sa comunice - din revisal - numarul de concedieri intr-o anumita perioada.
dar perioada de preaviz se termina pe data de 26 martie. Asta nu inseamna ca raportul de munca inceteaza atunci?
Si inca ceva...daca a fost concediere colectiva, in CCM scrie ca trebuie sa ne dea 6 salarii compensatorii...noi cum aflam de fapt ce trebuie sa primim? Ne-au mintit si cu cele doua salarii compensatorii, in sensul ca ne-au spus ca avem dreptul doar la unul, ghinionul lor a fost ca unul dintre colegi avea un exemplar, si asa am aflat de fapt ce drepturi aveam, iar cand le-am aratat CCM-ul, au inceput sa dea din colt in colt...Noi nu mai putem avea incredere in ei, ITM spuneti ca nu ne ajuta decat daca-i dam in judecata...Ce am putea face sa aflam de fapt care-s drepturile noastre?
Raportul de munca inceteaza la terminarea preavizului ... astfel pe perioada preavizului va puteti lua CO ... CO nu suspenda preavizul ..numai concediu medical suspenda termenul de preaviz...
ITM-ul constata incalcarea legislatiei muncii, dar nu-l poate obliga pe angajator ... astfel ca, depuneti o cerere scrisa catre angajator in care solicitati toate aceste drepturi potrivit Codului muncii si a ccm la nivel de unitate ... aveti grija ca pentru actionarea in instanta a angajatorului in cazul in care va refuza plata salariilor compensatorii termenul de prescriptie este de 6 luni de la data incetarii c.i.m.