avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei standard de pensionare pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada lucrata in grupa I de munca

Am lucrat in perioada 1980-1997 la S.C. Solventul S.A. fostul combinat petrochimic Solventul si am fost incadrata in grupa I de munca beneficiind totodata de spor de conditii grele si periculoase. Cum este considerata aceasta perioada la reducerea varstei de pensionare daca societatea era desfiintata in momentul in care s-a facut o noua reimpartire a grupelor de munca?

Societatea nu apare in anexa deoarece nemaifunctionand nu au mai fost depuse documentatiile pentru obtinerea avizului de incadrare in grupe de munca nemaivand domeniu de activitate.

La Casa de Pensii mi s-a spus scurt si la obiect...daca nu apare societatea in Anexa nu se mai ia in considerarea Grupa I ceea ce nu mi se pare normal atat timp cat societatea in care am lucrat era desfiintata in momentul in care a intrat in vigoare noua lege, astfel neavand cine sa depuna documentatiile pentru obtinerea avizului de incadrare in grupele de munca. Ma gadesc sa dau statul in judecata. Credeti ca este vreo sansa ca decizia sa imi fie favorabila?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:01, 29 Februarie 2012
Vi se va lua in considerare la diminuarea varstei standard de pensionare daca in carnetul de munca aveti inregistrata aceasta perioada ca fiind lucrata in gr.I de munca.
Dupa noua lege grupa I de munca avuta inainte de 2000 cum va fi considerata pentru reducerea varstei de pensionare: ca grupa speciala sau grupa cu conditii deosebite cu precizarea ca in momentul in care s-a facut reimpartirea in grupe speciale si grupe deosebite societatea la care am lucrat nemaiexistand nu au mai fost depuse actele pentru obtinerea noilor avize astfel ca aceasta nu se regaseste in anexele societatilor incadrate in grupe speciale!
In cazul dvs. grupa I de munca va fi considerata tot grupa I de munca, asa va aparea in decizia de pensie. Potrivit art. 158 din Legea nr. 263/2010, perioada realizata in grupa I de munca constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite in vederea reducerii varstei standard de pensionare. Conditia este cea precizata de domnul Tudor in mesajul sau: sa aveti perioada inregistrata in carnetul de munca.

Perioadele lucrate in grupa I de munca anterior datei de 1 aprilie 2001 se asimileaza conditiilor speciale de munca numai daca activitatea este prevazuta in anexa 2 a Legii nr. 263/2010, unitatea este prevazuta in anexa 3 a aceluiasi act normativ iar locul de munca este avizat in conditii speciale. Temei legal: art. 30, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 263/2010 si art. 123 din HG nr. 257/2011.
Art. 123 - HG nr. 257/2011
(1) Se asimileaza stagiilor de cotizare in conditii speciale perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, in care asiguratii au desfasurat activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 2 la lege, pe durata programului normal de lucru din fiecare luna, numai in locurile de munca avizate in conditii speciale din cadrul unitatilor prevazute in anexa nr. 3 la lege, activitati incadrate, potrivit legislatiei anterioare acestei date, in grupa I de munca.
(2) Dovedirea acestor stagii de cotizare se face cu carnetul de munca, completat potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, si/sau cu adeverinte eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectiva sau, dupa caz, de institutia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverintei este prezentat in anexa nr. 12.
(3) Prevederile alin. (1) se aplica si asiguratilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au desfasurat activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 2 la lege;
b) au desfasurat activitati numai in locuri de munca din cadrul unor unitati care, in urma reorganizarii, inclusiv prin preluarea partiala a patrimoniului, se regasesc la una dintre unitatile prevazute in anexa nr. 3 la lege;
c) anterior reorganizarii, au incetat raporturile de munca cu unitatea care a fost reorganizata.
(4) Dovedirea conditiilor prevazute la alin. (3) se face cu carnetul de munca, completat potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976, si cu adeverinte eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectiva sau, dupa caz, de institutia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverintei este prevazut in anexa nr. 13.
(5) Adeverintele intocmite in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 572/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2006 privind incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale, pana la intrarea in vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea si recalcularea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile de fond si forma prevazute de acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu inteleg de ce nu ma incadrez la grupa speciala de munca? bg2 bg2 Nu inteleg de ce nu ma incadrez la grupa speciala de munca daca pe adeverinta eliberata de angajator scrie: In perioada 31.03.1990-01.04.2001 a fost incadrat ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioadele lucrate in grupa i de munca si in conditii speciale mpetrea2000 mpetrea2000 Anterior datei de 1.04.2001 am lucrat in grupa I cu 75%.Dupa aceasta data am beneficiat de conditii speciale.Ma puteti lamuri cum se face reducerea varsteide ... (vezi toată discuția)
Cumul reducere varsta grupele i si ii de munca. eagle_free eagle_free Buna ziua. As dori si eu o lamurire vis-a-vis de cumularea reducerii varstei standard de pensionare. Pe site-ul unei case de pensii am gasit urmatoarele ... (vezi toată discuția)