avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - am lovit frontal un biciclist care ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - am lovit frontal un biciclist care imi cere despagubiri

Acum cateva zile am avut parte de un accident in care a fost implicata masina mea si un biciclist. Evenimentele s-au intamplat in felul urmator: Circulam pe un drum public in spatele unei masini cu in jur de 40km/h, la un moment dat am depasit masina si am lovit frontal un biciclist care venea din sens opus fara niciun fel de semnalizatoare (vesta, faruri sau dispozitive reflectorizante). Depasirea mea a fost regulamentara. Am chemat politia si salvarea in cel mai scurt timp. S-a depistat ca biciclistul avea si alcoolemia destul de mare, apoi a fost transportat la spital dar a plecat in aceeasi seara cu aprobarea medicului, care mi-a confirmat ca nu a avut nicio leziune serioasa. Masina a fost avariata in accident (parbriz, capota, bara, far).
Mie mi-a fost intocmit dosar penal.
Mentionez ca nu am citit ceea ce a trecut politistul in procesul verbal pe care l-am semnat. Inca nu stiu de ce am dosar penal si ce ar trebui sa fac pentru a iesi din aceasta situatie.
Acum, la 5 zile dupa accident, am fost contactata de biciclist care imi cere 600 de ron ca despagubiri. Nu doresc sa platesc aceasta suma mai ales ca nu ma consider vinovata. De asemenea nu doresc sa se ajunga in instanta.
Ce ma sfatuiti sa fac pentru a inchide dosarul penal? Sa platesc aceasta suma de bani biciclistului? Sau sa merg la politie sa cer lamuriri in cazul in care exista discordante intre ceea ce am declarat eu si ce s-a trecut in procesul verbal?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: mili999 , utilizator 11:12, 28 Februarie 2012
In speta data,va sfatuiesc sa nu dati curs pretentiilor acestui biciclist.Ati gresit in sensul in care ati semnat acel proces verbal de constatare al politiei fara sa-l cititi.Asteptati solutia procurorului,care va avea ca temei legal in primul rand starea de ebrietate a biciclistului si circumstantele producerii accidentului,iar ulterior nr.de zile de ingrijiri medicale de care a beneficiat.Impotriva solutiei procurorului de caz puteti depune plangere la seful sau ierarhic superior,daca aceasta solutie nu va multumeste.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
andymaurul, utilizator
Daca astept solutia procurorului, am nevoie de un avocat? Sau doar in cazul in care biciclistul doreste sa ma dea in judecata?

Multumesc
Sfatul meu este sa va angajati un avocat doar in momentul in care procurorul de caz va da o solutie de trimitere in judecata a dvs.Pana atunci,un avocat nu are acces la dosar,in faza de urmarire penala.
Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.

Ma uitam pe comunicatele de presa despre accidental meu de pe siteul politiei si de acolo rezulta ca eu nu m-am asigurat cand am depasit, nu ca el nu avea niciun fel de lumina, reflectorizant la bicicleta.
Prin urmare as vrea sa cad la o intelegere cu biciclistul pentru ca nu pot sa stiu la ce alte concluzii mai ajung politistii.

Cum se procedeaza cand se impaca partile?
1)Mergem la notar si facem o hartie apoi cu hartia mergem la politie. Sau mergem direct la politie si acolo semnam ceva?

2)Mi-e mi-au luat carnetul si mi-au dat o dovada prin care pot sa circul 15 zile. Daca se incheie dosarul penal atat el cat si eu suntem absolviti de orice vina?Eu ca nu m-am asigurat, el ca a baut, nu avea nimic reflectorizant.

3)O sa-mi primesc permisul inapoi fara nicio alta problema?Sau se incheie doar dosarul penal si politia rutiera aplica amenzi pentru neregulile din circulatie
O sa incerc sa reformulez intrebarile sa le fac mai scurte.
Cum se procedeaza cand se impaca partile pentru incetarea urmaririi penale?
1)Mergem intai la notar sau direct la politie. Exista o cerere tip?

2)Dupa incheierea dosarului penal o sa mi se inapoieze permisul si sunt absolvita de orice vina? Sau se continua investigatia la politie pentru ca am depasit fara sa ma asigur?

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului utilizatorDragos utilizatorDragos Buna ziua , sunt cercetat pentru fuga de la locul accidentului , eram intr-o localitate si un biciclist nu a vazut ca eram in depasirea lui si a incercat sa ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime, vatamare din culpa, nup - se mai suspenda/anuleaza permisul? cyan cyan daca in urma unui accident de circulatie au rezultat victime , politia face incadrarea de vatamare din culpa, procurorul pe baza probelor si/sau expertizei ... (vezi toată discuția)
Implicare in accident de circulatie robertinox robertinox buna ziua. Pe data de 28.05.08 am fot implicat intr-un accident de circulatie, deoarece un biciclist a efectuat, de pe contrasens, mavevra de efectuare a ... (vezi toată discuția)