avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosare revizuite care s-au judecat inainte de 1990
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosare revizuite care s-au judecat inainte de 1990

Cum se poate revizui Dosar penal judecat in anul 1991?
Cel mai recent răspuns: Dingo25 , utilizator 20:41, 27 Februarie 2012
Art. 393: Hotararile supuse revizuirii

(1) Hotararile judecatoresti definitive pot fi supuse revizuirii, atat cu privire la latura penala cat si cu privire la latura civila.

(2) Cand o hotarare priveste mai multe infractiuni sau mai multe persoane, revizuirea se poate cere pentru oricare dintre fapte sau dintre faptuitori.

Art. 394: Cazurile de revizuire

(1) Revizuirea poate fi ceruta cand:

a) s-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei;
b) un martor, un expert sau un interpret a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in cauza a carei revizuire se cere;
c) un inscris care a servit ca temei al hotararii a carei revizuire se cere a fost declarat fals;
d) un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere;
e) cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia.

(2) Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, daca pe baza faptelor sau imprejurarilor noi se poate dovedi netemeinicia hotararii de achitare, de incetare a procesului penal ori de condamnare.

(3) Cazurile de la lit. b), c) si d) constituie motive de revizuire, daca au dus la darea unei hotarari nelegale sau netemeinice.

(4) In cazul prevazut de lit. e), toate hotararile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.

Art. 395: Dovedirea unor cazuri de revizuire

(1) Situatiile care constituie cazurile de revizuire prevazute in art. 394 lit. b), c) si d) se dovedesc prin hotarare judecatoreasca sau prin ordonanta procurorului, daca prin acestea s-a dispus asupra fondului cauzei.

(2) Cand organele aratate in alin. 1 nu pot sau nu au putut examina fondul cauzei, situatiile mentionate se constata in procedura de revizuire.

Art. 396: Persoanele care pot cere revizuirea

(1) Pot cere revizuirea:

a) oricare parte din proces, in limitele calitatii sale procesuale;
b) sotul si rudele apropiate ale condamnatului, chiar si dupa moartea acestuia.

(2) Procurorul poate din oficiu sa initieze procedura revizuirii.

(3) Organele de conducere ale unitatilor la care se refera art. 145 din Codul penal care au cunostinta despre vreo fapta sau imprejurare care ar motiva revizuirea sunt obligate sa sesizeze pe procuror.

Art. 397: Cererea de revizuire

(1) Cererea de revizuire se adreseaza procurorului de la parchetul de pe langa instanta care a judecat cauza in prima instanta.

(2) Cererea se face in scris, cu aratarea cazului de revizuire pe care se intemeiaza si a mijloacelor de proba in dovedirea acestuia.

(3) Daca cererea nu indeplineste conditiile aratate in alin. 2, procurorul cheama persoana care a facut cererea in vederea completarii sau precizarii acesteia.

Art. 398: Termenul de introducere a cererii

(1) Cererea de revizuire in favoarea condamnatului se poate face oricand, chiar dupaexecutarea pedepsei sau dupa moartea condamnatului.

(2) Cererea de revizuire in defavoarea condamnatului, a celui achitat sau a celui fata de care s-a incetat procesul penal, se poate face in termen de un an, care curge:

a) in cazul prevazut in art. 394 lit. a), precum si in cazurile prevazute la lit. b), c) si d) cand nu sunt constatate prin hotarare definitiva, de la data cand faptele sau imprejurarile au fost cunoscute de persoana care face cererea;
b) in cazurile prevazute in art. 394 lit. b), c) si d), daca sunt constatate prin hotarare definitiva, de la data cand hotararea a fost cunoscuta de persoana care face cererea.

(3) Dispozitiile din alineatul precedent se aplica si in cazul cand procurorul se sesizeaza din oficiu.

(4) Revizuirea in defavoarea inculpatului nu se poate face cand a intervenit o cauza care impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal.
1991 e dupa 1990, nu inainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuirea pedepsei TITEL_08 TITEL_08 VA ROG DACA PUTETI SA MI RASP SI MIE IN CE CONSTA REVIZUIREA PEDEPSEI ATUNCI CAND AI RAMAS DEFINITIV: 1.IN CE CONDITII POTI CERE REVIZUIREA PEDEPSEI? 2.IN CE ... (vezi toată discuția)
Despre reviziurea in hotararea penala gabitzu1ro gabitzu1ro Buna. Intrebarea este .Sa procedat la Contestatia in anulare insa aceasta sa respins ca nefondat -definitiva.Ar mai fi o alta cale de (atac) in- Revizuirea ... (vezi toată discuția)
Conditii picika picika cu ce conditii s epoate ataca recursul cu contestatie in anulare sau revizuire? cred ca s niste conditii de incadrare.....pt ca dupa ce stiu recursurile nu s ... (vezi toată discuția)