avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare autoturism cumparat de la persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare autoturism cumparat de la persoana fizica

Buna ziua
Am cumparat de la o persoana fizica pe SRL un autoturism, prin contract de vanzare-cumparare, in valoare de 8000 de lei. Am decis sa vand masina si sa folosesc altfel acei bani; intrebarea mea este: fiind SRL platitor de TVA, daca vreau sa vand masina cu 8000 de lei o pot vinde fara TVA sau trebuie sa adaug TVA pe factura la aceasta suma, sau TVA poate fi inclusa? Exista o varianta simpla si legala sa imi pot recupera acesti bani fara sa trebuiasca sa platesc la stat TVA? O pot vinde cu o valoare mai mica? Printre obiectele de activitate ale societatii se numara si comertul cu autovehicule <3.5t.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 21:24, 19 Aprilie 2012
daca sunteti platitor de tva trebuie sa facturati cu tva
trebuie sa o vindeti cu TVA. puteti sa o vindeti la o valoare mai mica dar nu mai mica decat valoarea de amortizare.
Legal se poate anula contractul de v-c cu fostul proprietar pe un anumit temei? sau modificarea pretului in contract?
Multumesc
Buna ziua, livrările de bunuri a căror achiziţie a făcut obiectul excluderii dreptului de deducere, deoarece reprezinta vehicule rutiere motorizate care au greutate maximă autorizată care nu depăşeste 3.500 kg şi care nu au mai mult de 9 scaune de pasageri si au fost achizitionate incepand cu 01/05/2009, sunt scutite de TVA si nu trebuie evidentiat TVA-ul in factura.
In concluzie d-voastra nu a-ti dedus TVA-ul la achizitionarea masinii si puteti emite factura fara TVA.Factura de vanzare trebuie sa cuprinda obligatoriu sintagma "operatiune scutita conform art. 141 alin (2) lit g) Cod Fiscal".

art. 141 alin 2 lit g) se refera la scutiri pentru livrari a caror taxa a fost limitata la achizitie in conditiile art. 145^1 cod fiscal.
dreptul de deducere a tva aferenta achizitiilor de la persoane fizice nu a fost limitata de lege, persoanele fizice nefiind persoane impozabile dpdv al tva.

in conlcuzie autovehiculul trebuie vandut cu tva.
cea mai buna solutie ar fi tva asupra marjei de profit, fiind vorba de un bun second hand. acest lucru este posibil numai daca nu s-a calculat amortizare, fiind socotit drept marfa si nu mijloc fix.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare in contabilitate autoturism dutescu maria dutescu maria Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: societatea la care lucrez a cumparat o camioneta la pret de 1200 lei in noiembrie factura fiind fara tva. In decembrie ... (vezi toată discuția)
Actiune pe pfa neplatitor tva paulstefan1 paulstefan1 Am achizitionat un autoturism din ROI. Pe factura nu apare tva. Am folosit masina in decursul a 20 de zile cu numere rosii, asigurare. Inca nu am fost la rar, ... (vezi toată discuția)
Asimilare operatiuni persoana fizica cu operatiuni pfa danielstan31 danielstan31 Buna seara si bine v-am gasit. Sper ca ma puteti ajuta cu o intrebare mai complicata :sorry: (in incercarea de a imi lamuri un prieten). Acesta meu detine ... (vezi toată discuția)