In urma dezbaterii succesiunii lui X s-a stabilit ca mostenitorii acestuia urmeaza sa culeaga succesiunea astfel : sotia defunctului are drept la cota de 1/4 cei trei copii ai defunctului fiecare cate 3/16 si o nepoata de fiu minora la data deschiderii succesiunii 3/16 . Ulterior printr-o tranzactie cei trei copii si sotia defunctului stabilesc sa o despagubeasca cu o suma de bani pe nepoata minora in termen de 30 de zileprin depunerea banilor in contul autoritatii tutelare. Suma nu s-a platit iar judecatorul din cadrul autoritatii tutelare a tribunalului pe vremea aceea invalideaza al doilea proces verbal de dezbatere succesorala mentinand primul . Cei trei copii si sotia defunctului solicita intabularea dreptului la CF in baza certificatului de mostenitor emis in baza celui de-al doilea proces verbal de dezbatere succesorala dupa cativa ani. Sant inscrisi ca proprietari tabulari doar cei trei copii si sotia defunctului . Terenul este ulterior preluat de stat in vederea edificarii de locuinte. In baza legii 18 /91 nepoata solicita reconstituirea dreptului de proprietate dar cererea i se respinge pe motiv ca nu este proprietar tabular. Ce solutie are nepoata sa dobandeasca restituirea cotei din succesiune de care a fost deposedata ?
Eu n-am priceput mai nimic.
In afara de faptul ca povestea asta incepe cu o dezbatere succesorala sub imperiul legilor de pe la 1800- toamna (ca n-ati precizat, dar cam asa pricep eu din referirea la procesele verbale ce se faceau inainte de aparitia notariatelor).
Asta nu-i o speta de rezolvat pe forum. E de studiat serios.
Si trebuie facuta o contestatie (daca mai e in termen) impotriva solutiei de respingere. Calitatea de persoana indreptatita sau nu la restituire se va hotara in instanta.
In zona de unde va scriu eu (a Vechiului Regat) certificatul de moştenitor în forma pe care o cunoaştem astăzi, având efectul punerii în posesie asupra bunurilor moştenite a apărut la 22 ianuarie 1953 odată cu publicarea Decretului 40/1953 privitor la procedura succesorală notarială.
Cel ce ar vrea sa desluseasca problema dvs. ar trebui sa vada asta.
Lege nr. 389 (r1) din 22/06/1943
Republicat in Broşură din 01/01/1943
Intrare in vigoare: 01/01/1943
pentru extinderea legislaţiei civile şi comerciale a Vechiului Regat în România de peste Carpaţi*)
Unde zice ca:
Art. 3. - Până la revizuirea codurilor române se menţin următoarele dispoziţiuni din dreptul local:
1. Dispoziţiunile legii XX din 1877 şi VI din 1885, pentru regularea afacerilor de tutelă şi curatelă, cu modificările lor ulterioare, precum şi acele dispoziţiuni din alte legi în imediată şi necesară legătură cu acestea;
2. Dispoziţiunile privitoare la dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor;
3. Legile, regulamentele sau ordonanţele privind cărţile funciare, precum şi dispoziţiunile din legi, regulamente sau ordonanţe privind cărţile funciare centrale pentru căi ferate şi canaluri.
4. Dispoziţiunile legii XXXV din 1874 şi VII din 1886, privitoare la notarii publici, cu modificările ulterioare;
5. Art. 50-89 inclusiv şi art. 98-106 inclusiv din procedura de moştenire.
Eu habar n-am ce scrie prin actele astea, pentru ca nu mi-au trebuit vreodata.
Luati legatura cu un avocat de pe acolo.
S-a eliberat certificat de mostenitor in cauza succesorala a defunctului .Procesul verbal de dezbatere succesorala cuprinde doaua dezbateri una la data de .... iar apoi inca un proces verbal la data ulterioara datei primului si in care scrie ca deoarece nepoata de fiu este minora si nelocuind in comuna fiind oraseanca si astfel neavand ocupatia de agricultoare , iar darea in arenda a terenurilor agricole este oprita prin lege , partile au cazut de acord ca fiica A a defunctului in schimbul cotei parti din terenurile x ...... din locul y ..... sa plateasca nepoatei suma de z lei in contul autoritatii tutelare a tribunalului in termen de 30 de zile . Este si o hotarire a tribunalului sectia tutelara in care scrie ca tribunalul valideaza procesul verbal de dezbatere succesorala si invalideaza procesul verbal special , iar in certificatul de mostenitor scrie ca A este obligata ca in termen de 30 de zile sa plateasca nepoatei suma de z lei .
Pierdeti vremea pe-aci.
Bucurestiul n-a prea avut terenuri agricole, ca atare nici eu nu ma dau mare specialist in materie.
Dar din cate stiu, hotararea de respingere (nu ne ziceti daca e a comisiei locale ori judetene) trebuie atacata REPEDE
- 10 zile este termenul de contestatie impotriva hotararii comisiei locale de aplicare a L 18.
Daca trece (a trecut) termenul de contestatie vorbim ca sa ne aflam in treaba...
Si apoi, avocatul nu e ghicitor in ghioc, ci cititor in inscrisuri / legi (el stie la ce sa se uite si unde sa caute). Degeaba povestiti aici ce vi se pare dvs. interesant de prin procesele acelea verbale. Trebuiesc vazute. Ca pe ghicitelea, ies raspunsuri ... pe aratura.
Si apoi, sunt zecidemii de acte normative publicate numai dupa "90. Credeti ca le stim pe de rost pe toate, inclusiv alea din 1800-toamna (iesite din vigoare)? Daca le stiam pe toate ma gaseati la balamuc nu pe forum. Avocatul studiaza si abia apoi da o solutie. Avocatul bun se mai uita odata sa verifice si ce credea ca stie - sa vada daca nu cumva s-a modificat ceva azinoapte...
Succesiune
Fly
Buna seara, va deranjez si eu cu cateva probleme.
As vrea sa fac succesiunea dupa bunica mea, care a decedat in1996. Mostenitori sunt cei 4 copii, printre ... (vezi toată discuția)