avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Problema antecontract V-C
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Problema antecontract V-C

Buna ziua,

am aprecia foarte mult daca ne-ati putea ajuta cu vreo informatie sau un sfat referitor la aceasta problema.

Situatia este urmatoarea:

Am semnat antecontractul cu un dezvoltator imobiliar pentru un apartament de 2 camere – 45mp, in cadrul unui imobil (bloc P+1) .

Antecontractul a fost semnat intre noi si acestia in urma cu 4 luni de zile, avand ca termen de semnare a contractului de vanzare cel tarziu data de 15.12.2011. Din cauza faptului ca acestia nu au reusit sa inregistreze inca imobilul si sa obtina documentele de proprietate (cadastru/intabulare), Contractul de V-C nu a putut fi semnat nici pana in ziua de astazi, ante-contractului fiind prelungit deja printr-un act aditional, acesta avand un nou termen de semnare a Contractului pe 20.02.2012 (care, evident, si acesta a expirat).

Vanzatorii doresc prelungirea si acestui termen, pana la sfarsitul lui Martie 2012 invocand faptul ca intarzierea in obtinerea documentelor cadastrale s-ar datora in mod exclusiv autoritatilor ANCPI Ilfov si ca ar fi independenta de acestia.

Acum, din motive bine intemeiate (pierderea increderii referitor la informatiile primite de la Vanzator), noi ca promitenti comparatori care am indeplinit toate conditiile antecontractului, efectuand si un avans considerail, nu mai dorim sa prelungim acest termen si am dori rezolutia ante-contractului => evident anularea acestuia si banii avansului inapoi.

Cam ce sanse ar fi si care este procedura?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters234409 , utilizator 14:42, 28 Februarie 2012
Va recomand sa faceti verificari dvs., direct, la institutiile acuzate ca nu ar emite actele si sa constrangeti dezvoltatorul sa incheie contractul de vanzare-cumparare.
In mod cert aveti motive intemeiate sa solicitati rezolutiunea antecontractului. Dar ce se intampla daca pana la finalizarea procesului dezvoltatorul intra in faliment?
Am luat legatura si ci ANCPI, acestia informandu-ne printr-un comunicat de faptul ca exista dezmembrarea terenului, doar ca documentatia pentru apartamentare (alocarea numarului cadastral pentru fiecare apartament in parte) nu a fost depusa de catre Vanzator.

Acum sincer, datorita intarzierii ne-am orientat deja catre un alt apartament care are toate documentele ok si am dori sa obtinem rezolutiunea ante-contractului incheiat cu acest dezvoltator, pe motiv ca ne-au pus in intarziere cu mult peste termenul stabilit initial.

Putem oare semna inca un ante-contract cu un alt Vanzator, atata timp cat cel care este incheiat deja nu este inca anulat?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
sacredfaith666, utilizator
Daca procedati la a incheia un alt antecontract sa nu contati pe avansul deja achitat. Desprinderea din raportul obligational la care ati achiesat nu se face doar cu dovada ca promitentul vanzator a depasit termenul in care urma sa-si execute obligatia. Desi nu cunosc termenii contractuali, in practica instantele nu transeaza atat de simplu aceste probleme si pot acorda un termen dezvoltatorului.
Mai mult, este posibil ca pana la primul termen in proces acesta sa faca dovada ca a rezolvat toate problemele si va solicita sa mergeti sa semnati actele, caz in care instanta va constata culpa dvs. si veti pierde avansul, repet, chiar daca faceti dovada depasirii termenului.
Multumesc mult.

Mai stiu si de posibilitatea in care, inafara pierderii avansului, in caz ca vanzatorul isi va rezolva problemele cu documentele, acesta poate solicita instantei o hotarare judecatoreasca ce va tine loc de Contract, astfel incat voi fi practic obligat sa cumpar apartamentul.
In ce masura este posibila aceasta hotarare si cat de des ati intalnit-o pana acum?

Multumesc inca o data
Deja este nevoie sa analizam termenii contractuali.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva unui notar sacredfaith666 sacredfaith666 Va salut, as putea oare sa depun plangere impotriva notarului care a autentificat un ante-contract de V-C? Situatia este urmatoarea: Am semnat ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare-imobiliare reespdc2005 reespdc2005 Mersi de raspuns. Pt mai multe clarificari mentionez urmatoarele: - antecontractul cat si actele aditionale sau facut prin notariat cat si plata sumelor de ... (vezi toată discuția)