avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mandat de aducere parte vatamata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mandat de aducere parte vatamata

Buna seara.
Am un dosar penal la judecatoria Targu Secuiesc in care am calit de invinuit.
Primul termen a fost in Ianuarie cand am cerut amanare pt angajare avocat si pregatirea apararii.
In Februarie a fost inca un termen, la care am fost interogat de catre presedintele tribunalului.
La acest termen partea vatamata nu s a prezentat cu toate ca avea termen in cunostinta.
S a emis mandat de aducere pt partea vatamata pt data de 27 Martie.
In cazul in care se prezinta partea vatamata in 27 martie singur, poate cere amanare pt angajare avocat? Dorim sa l interogam ca si martor.
Daca marturia lui nu va coincide cu cele declarate la politie in cadrul urmaririi penale se va considera marturie mincinoasa?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:49, 29 Februarie 2012
Poate cere amânare, greu de spus dacă i se va acorda, depinde de practica instanţei şi a completului.

Partea vătămată nu are calitate de martor în procesul penal, prin urmare nu poate fi subiect activ al infracţiunii de mărturie mincinoasă (doar, eventual, al celei de denunţ calomnios).

Dacă declaraţiile sale sunt contradictorii, acest lucru va putea fi speculat de avocat şi reţinut de către instanţă în favoarea inculpatului.
Partea vatamata nu s a constituit parte civila in consecinta judecatorul si a dat acordul sa fie audiat ca martor la cererea avocatului meu.
Partea vatamata nu poate fi ascultata ca martor. Calitatea de parte vatamata nu poate coexista cu cea de martor.
Pt a fi ascultata ca martor, persoana vatamata, trebuie sa nu se contituie parte vatamata. Trebuie sa se faca diferenta intre persoana vatamata si partea vatamata.

Asadar, partea vatamata care nu s-a constituit parte civila nu poate fi martor, poate fi martor doar persoana vatamata care nu s-a constituit parte civila.

Art. 82
Persoana vătămată

Persoana vătămată poate fi ascultată ca martor, dacă nu este constituită parte civilă sau nu participă în proces ca parte vătămată.

Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
In situatia invocata de distinsa d-ra Ilie si prevazuta de art.82 c.pr.pen , partrea vatamata audiata in calitate de martor( daca nu s-a constituit in parte civila ) , poate raspunde pentru infractiunea de marturie mincinoasa , conf. art/260 c.pen.
Eventuala amanare solicitata de aceasta , depinde de magistrati , in functie de realitatea din dosar , mai precis , acestia sunt singurii care se pot pronunta asupra admisibilitatii cererii.
Este aproape imposibil de a avea o parere , fara a cunoaste dosarul , dar si motivele procedurale care ar putea invocate de persoana la care va referiti.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
În procesul penal la stabilirea adevărului pot contribui şi declaraţiile părţii vătămate, părţii civile sau părţii responsabile civilmente.

Declaraţiile părţilor pot aduce elemente de fapt cu privire la fapta comisă, modul de comitere a faptei, la persoana făptuitorului sau urmările faptei.

Având poziţia procesuală de părţi, aceasta este incompatibilă cu cea de martor, întrucât nimeni nu poate fi martor în propria sa cauză: “nemo testis ideoneus in re seva”. Art. 82 din Codul de procedură penală prevede că „persoana vătămată poate fi ascultată ca martor, dacă nu este constituită parte civilă în cauză sau nu participă în proces ca parte vătămată."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa wildkitty23 wildkitty23 Am o matusa care a fost chemata la politie sa declare daca a vazut o bataie dintre 2 vecini de-ai sai. Ea a declarat ca nu a vazut nimic cand a trecut pe ... (vezi toată discuția)
Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Nu sunt martori iff iff Tatal meu a fost batut de niste indivizi , el stie cine sunt . a scos certificat medico legal . a depus plangere, dar ce se va intampla pt ca nu exista ... (vezi toată discuția)