avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Componenta birou electoral alegeri locale 2012
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Componenta birou electoral alegeri locale 2012

In biroul electoral al unei comune in care presedinti sau loctiitori au fost numite persoane cu reputatie buna din comuna (nu juristi sau magistrati), poate fi propusa o ruda de gradul I a secretarului(sotia), in conditiile in care secretarul UAT nu candideaza pentru nici o functie:de primar sau consilier local.
Va rog sa-mi dati si art. din Legea electorala, care stipuleaza acest lucru.
Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: laurstanga , utilizator 15:46, 11 Aprilie 2012
Nu exista o interdictie.

Articolul 24
(1) Birourile electorale de circumscripţie comunală se constituie din 7 membri, cele ale oraşelor, municipiilor şi subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, din 9 membri, iar cel al municipiului Bucureşti şi cele ale judeţelor, din 15 membri.

(2) Biroul electoral de circumscripţie comunală este format din preşedinte, un locţiitor al acestuia şi din 5 reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care participă la alegeri în circumscripţia electorală respectivă.
(5) Desemnarea preşedintelui şi a locţiitorului acestuia se face în şedinţă publică de către preşedintele tribunalului, în termen de 5 zile de la stabilirea datei alegerilor. Desemnarea se face, prin tragere la sorţi, dintre magistraţii şi ceilalţi jurişti existenţi în judeţ sau în municipiul Bucureşti. Lista magistraţilor care participă la tragerea la sorţi se întocmeşte de către preşedintele tribunalului, iar cea a celorlalţi jurişti de către prefect, împreună cu preşedintele tribunalului şi câte un reprezentant din partea fiecărui partid parlamentar. Listele trebuie să cuprindă un număr de persoane mai mare cu 10% decât cel necesar. Magistraţii şi ceilalţi jurişti din listă, care nu sunt desemnaţi preşedinţi sau locţiitori ai acestora, rămân la dispoziţia preşedintelui tribunalului, pentru înlocuirea, în cazuri deosebite, a titularilor. Lista trebuie să cuprindă: numele, prenumele, domiciliul, locul de muncă, telefoanele şi semnăturile de luare la cunoştinţă ale persoanelor propuse.

(6) în lista prevăzută la alin.(5) trebuie nominalizaţi numai jurişti care, potrivit declaraţiei pe propria răspundere, nu fac parte din nici un partid politic.

(7) în cazul în care numărul magistraţilor şi al celorlalţi jurişti este insuficient, lista este completată de către prefect, la propunerea primarilor, cu alte persoane care se bucură de prestigiu în faţa locuitorilor, nu fac parte, potrivit declaraţiei pe propria răspundere, din nici un partid politic şi care au cel puţin studii medii.

(8) Data şedinţei în care se va efectua tragerea la sorţi se aduce la cunoştinţă publică prin presă, precum şi prin afişare la uşa instanţei, de către preşedintele tribunalului, cu cel puţin 48 de ore înainte. Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal, semnat de preşedinte.

(9) Tragerea la sorţi se face pe funcţii: preşedinte şi locţiitor.

(10) Procesul-verbal prevăzut la alin.(8) constituie actul de învestitură.
(17) In cazul în care partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale nu nominalizează reprezentanţi, preşedintele biroului electoral de circumscripţie procedează la completarea biroului, incluzând în acesta, prin tragere la sorţi, persoane care nu fac parte din nici un partid politic. Tragerea la sorţi se face dintr-o listă întocmită potrivit alin.(7), în termen de 24 de ore de la solicitarea preşedintelui biroului electoral de circumscripţie.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc mult pentru raspuns.Referitor la nivelul studiilor, nu este o problema,deoarece sunt profesor.
Stie cineva cu aproximatie cand se vor intocmi listele cu cei care participă la tragerea la sorţi ? multumesc..
Art.24 din Legea nr.67/2004 prevede:
(5) Desemnarea preşedintelui şi a locţiitorului acestuia se face în şedinţă publică de către preşedintele tribunalului, în termen de 20 de zile de la stabilirea datei alegerilor. ....
Buna ! Din punctul meu de vedere, si secretarul poate fi desemnat presedinte al BEC ! Nicaieri nu am gasit vreo interdictie in acest sens !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta in birourile electorale de circumscriptie locala 2012 popanca popanca Este obligatoririe prezenta vicepresedintelui BEC? Din ce data se face pontajul pentru presedinte si vicepresedinte? (vezi toată discuția)
Legea electorala gavriila gavriila Cum pot fi contestati presedintii sectiilor de votare ? (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)