avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere disciplinara

ziua buna,

poate fi concediat disciplinar un salariat care a revenit din concediu crestere copil in luna octombrie 2011, avand in vedere ca in 2010 s-a nascut copilul salariatului.

se aplica regula de a nu concedia salariatul in mai putin de 6 luni de la intoarcerea din cic??

multumesc
Cel mai recent răspuns: dorutza33 , utilizator 17:04, 3 Martie 2012
Da, poate fi concediata o persoana care a intrat in CCC sub incidenta OUG nr.148/2005.

Interdictia de a nu concedia persoana la revenirea din CCC pe o perioada de pana la 6 luni de la data revenirii nu este aplicabila in cazul persoanelor care au intrat in CCC sub incidenta OUG nr.48/2005.
Buna ziua,

Innod firul discutiei sa nu mai deschid un nou topic si va supun atentiei urmatoarea problema:

Poate instanta de judecata in cadrul unei contestatii impotriva deciziei de sanctionare (cu desfacerea disciplinara a CIM) sa invoce din oficiu prescriptia dreptului de a emite decizia de sanctionare, in conditiile noilor prevederi ale Codului Civil (potrivit carora prescriptia poate fi invocata numai de cel in folosul caruia curge - art.2512). Mentionez ca atat decizia de sanctionare cat si contestatia sunt datate ulterior intrarii in vigoare a NCC, insa data de inceput a termenului de 30 de zile de la curge dreptul de emitere a deciziei de sanctionare este anterior datei de 01.10.2011.

Astept cu interes interpretarile dvs.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
dorutza33, utilizator
Eu cred ca instanta poate invoca din oficiu numai prescriptia dreptului la actiune , nu si prescriptia cu privire la emiterea deciziei de sanctionare ....

Decizia de sanctionare se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. ... in acest caz, angajatul este cel care poate invoca prescriptia dreptului de a emite decizia de sanctionare, iar instanta o constata.

Decizia de sanctionare se contesta in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii la instanta de judecata competenta.... in acest caz, instanta poate invoca din oficiu prescriptia dreptului la actiune.
Multumesc, feeelis!

Problema e ca instanta de fond mi-a invocat din oficiu (si a admis) exceptia prescriptiei dreptului de a emite decizia de sanctionare (de fapt exceptia tardivitatii deciziei), calculand termenul de 30 de zile de la data Referatului de sesizare a angajatorului cu privire la savarsirea faptei, in timp ce eu am calculat termenul de 30 de zile de la data inregistrarii Raportului de cercetare disciplinara la Resurse Umane (reprezentantul angajatorului in dreptatit sa aplice sanctiunea propusa de comisia de cercetare).

Rationamentul meu a fost ca nu orice fapta reprezinta o abatere disciplinara, iar incadrarea faptei drept abatere disciplinara o poate face numai comisia de cercetare la finalul cercetarii.

In recurs, am mers si pe aceasta incalcare a art.2512 din Codul Civil. Ideea e ca nu am intalnit pana acum aceasta situatie si doream sa stiu cum s-au pronuntat alte instante din tara...Nu ca am avea o practica unitara in acest sens...

Uite din practica judiciara:
[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Rational ? chitoiu chitoiu servus. Poate incuvinta instanta o executare silita atunci cand din documentatia depusa reiese clar ca datoria este prescrisa ? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Angajatul va mai putea fi sancționat ? sau nu ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Un angajat a fost trimis spre cercetare disciplinară. În Codul Muncii - Art. 252 - se spune că: (1) Angajatorul dispune aplicarea ... (vezi toată discuția)
Termen constatare abateri disciplinare andrepaslaru andrepaslaru Buna ziua. As dori unsfat legat de intentia mea de a introduce un articol in Regulamentul Intern al societatii pe care il redactez. Pentru a eficientiza ... (vezi toată discuția)