avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abatere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abatere disciplinara

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie si anume:
-un salariat nu se mai prezinta la locul de munca din data 21.02.2012 . Contactat telefonic a fost rugat sa se prezinta la o discutie pentru a inceta raporturile de munca: ori demisie ori cercetare disciplinara. A refuzat invocand motivul salariilor mici (lucru neadevarat-ca daca nici nu vine la munca e normal sa aiba repercusiuni asupra remuneratiei).S-a mers pe varianta cercetarii. S-a facut referatul in data 23.02.2012 (pt 3 absente nemotivate), s-a hotarat numirea comisiei de cercetare si s-a trimis convocatorul la adresa din buletin, evident cu vreo 10 zile lucratoare inainte de data convocarii. Mi-am dat seama ca dl a declarat la fisa de instruire (SSM) cand i s-a facut traseul la/de la serviciu o alta adresa (in care spunea ca sta in chirie). Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Confirmarea de primire a fost transmisa la adresa de buletin si contactat telefonic a declarat ca se afla acolo. Daca refuza sa semneze pe confirmare, cum incetez raportul de munca? Codul Muncii nu-mi da dreptul de a inceta raporturile fara semnatura de luare la cunostinta, corect? Cu adresa declarata la ''traseu'' cum procedez?
2)Pentru suspendarea cf art. 52 alin 1 lit a) am nevoie de semnatura lui pe decizie? Pe ce perioada are loc suspendarea? In Hotararea de numire a comisiei de cercetare disciplinara am specificat perioada de desfasurare a activitatii comisiei cuprinsa intre 23.02.2012 si 15.03.2012. Suspendarea poate fi facuta cu aceleasi date sau cum?

Astept cu interes si URGENT un raspuns.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:50, 1 Martie 2012
1. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

2. Parerea mea este ca schimbarea domiciliului trebuia sa fie adusa la cunostinta angajatorului ... domiciliul legal al persoanei este cel mentionat in actul de identitate, atata timp cat nu se face dovada schimbarii acestuia.

3. Pentru suspendare nu este nevoie de semnatura salariatului .. trebuie doar sa-i comunicati decizia de suspendare, intrucat de la data primirii incepe sa curga termenul de contestatie...
Sanctionarea nu poate fi aplicata daca respectivul salariat nu semneaza de luare la cunostinta pe decizie. Decizia mai poate fi trimisa prin posta cu confirmare de primire si abia atunci poate fi incetat contractul, corect?
Concret: El semneaza pe confirmare in data de 27 si pe data de 29 imi ajunge confirmarea mie. Cu ce data ii incetez CIM-ul dc hg 500 spune ca se transmite cel tarziu la data incetarii: 27 sau 29?
Multumesc
Sanctionarea poate fi aplicata .. nu are nicio legatura semnatura salariatului cu valabilitatea sanctiunii.

Cand a avut loc sedinta comisiei?
El este de fapt convocat in data de 07.03.2012 sa se prezinte la sediu. A semnat in data de 27 pe confirmarea de primire a Convocarii iar eu am primit confirmarea in 29.02.2012.
Daca el nu se va prezenta in 07.03.2012, in aceeasi zi comisia va dezbate si va incheia Procesul Verbal, si in consecinta va emite Decizia de sanctionare cu desfacerea CIM-ului (deci in aceeasi zi de 07.03.2012).
Intrebarea e urmatoare: cand ii incetez CIM-ul?
a) pe 7.03.2012?
b) ii trimit decizia prin posta si astept sa-mi semneze de primire ca sa-i incetez CIm-ul?
C.i.m. poate inceta fie pe data de 07.03.2012, dupa sedinta comisiei de disciplina ... sau chiar de a doua zi dupa sedinta , avand in vedere ca pe 07.03.2012 a avut loc sedinta.

Comunicarea deciziei se poate face personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Alte discuții în legătură

Abs nemotivate alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, Am urmatoarea problema: un salariat lipseste nemotivat din data de 12.12.2012, vineri 14.12.2012 am primit si inregistrat referatul, cu data de ... (vezi toată discuția)
Data decizie suspendare cim aceeai cu data convocarii ? dutescu maria dutescu maria Buna ziua, Am si eu o nelamurire. 1. In urma unui referat in care se constata absentarea nemotivata a unui salariat din 7.05.2012, eu am intocmit convocarea ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate Roxy1908 Roxy1908 Buna ziua, Am urmatoarea problema: am un salariat care trebuia sa se prezinte la serviciu la tura in data de 16.07.2015(mentionez ca salariatii lucreaza in ... (vezi toată discuția)