Am urmatoarea situatie:
Momentan sunt salariata si am 52 de ani.
Incepind cu 1 decembrie plec din tara pe o perioada de 6 luni.
Am urmatoarele variante:
a) sa-mi dau demisia si sa inchei contract individual de asigurari sociale ca persoana fara venit.
b) sa-mi iau concediu fara salariu 6 luni (acceptat de conducere) DAR eu vreau ca in aceasta perioada sa am continuitate in anii lucrati si ma gindesc sa inchei contract individual de asigurari sociale, ca sa-mi mearga vechimea.
Intrebare:
1) Care dintre variante ar fi mai buna?
2) In cazul in care doresc sa ma pensionez anticipat partial (conform legislatiei actuale), cele 6 luni fara salariu mi se scad din anii lucrati?
Concediul fara plata nu constituie vechime in munca, nu se vireaza contributii la CAS, deci nu constituie stagiu de cotizare pentru pensie.
In acest caz, varianta cu demisia si contractul individual de asigurare incheiat in conditiile prevazute de legea nr.19/2000 actualizata, art.4 alin.2 este cea indicata.
Ar mai fi o solutie in cazul in care desfasurati si o alta acitivitate, de ex.:pfa, intreprindere familiala, asociat unic, administrator cu contract de administrare - sunt cateva exemple - situatie in care puteti incheia contract de asigurari sociale pe forma de activitate respectiva, mentinand si contractul individual de munca in concediu fara plata.
De asemenea, daca lucrati in strainatate cu forme legale in cele 6 luni si se achita contributiile de asigurari sociale,se poate recunoaste stagiul de cotizare din tara respectiva. in acest sens,art.8 alin.1 din Legea nr.19/2000 precizeaza: Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.