avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vechime in munca in cazul cim cu timp partial
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vechime in munca in cazul cim cu timp partial

in ce fel se reflecta asupra vechimii in munca faptul ca se incheie contract de munca cu timp partial sau munca la domiciliu?
vechimea in munca este legata de perioada in care salariatul a avut cim si a cotizat, sau au vreo relevanta la calcul si nr. de ore lucrate?
stiu ca in ue are.... ne-am aliniat si noi?
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:14, 31 August 2010
Art. 16 alin. (3) din Codul muncii prevede ca munca prestata in temeiul unui c.i.m. ii confera salariatului vechime in munca, fara sa fac referire la durata muncii sau tipul de contract. Prin urmare, consider ca si un c.i.m. cu timp partial confera vechime integrala in munca. In acest sens este si faptul ca alin. (3) al art. 103 din C.muncii a fost abrogat.
Vechimea in munca se raporteaza la continuitatea exercitarii unei profesii/meserii iar nu la cate ore muncesti pe zi.
Noţiunea de "vechime în muncă" începe să fie inlocuita cu "stagiu de cotizare".
Prin art.8 din Legea 19/2000 privind sistemul de asigurări sociale de stat:
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele în care persoanele au plătit contribuţii de asigurări sociale în sistemul public din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
Conform acestei definiţii, se va considera lună de stagiu luna în care au fost plătite contribuţii, indiferent de perioada din lună efectiv lucrată.

Legea 76/2002 are aceeaşi abordare asupra modului de determinare a stagiului de cotizare.
Astfel, conform definiţiei date de lege: stagiu de cotizare - perioada în care s-a plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat.

Singura referire la timpul efectiv lucrat o facea Codul Muncii cu o ajustare a Legii 19/2000, în sensul în care aducea explicaţii suplimentare:
Art. 103. (3) În cazul salariatului care desfăşoară activitatea în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
Dar aceasta specificare a fost brogata de O.U.G. nr. 65/2005.


1. Pentru Pensii si Sanatate nu conteaza cate ore lucrezi pe zi ci cata contributie platesti. Stagiul de cotizare este considerat ca si la cei cu timpu normal de lucru de 8 ore pe zi. Diferenta va consta in contributia platita si punctul de pensie calculat.
2. Pentru Somaj, pentru cei cu CIM cu timp partial stagiul de cotizare este proportional cu tmpul normal de lucru de 8 ore pe zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat-vechime pentru pensionare In cazul unui contract de munca cu timp partial (2ore/zi-10ore/saptamina), pe care il am la propria firma, vechimea in munca pentru completarea stagiului ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca nicomaier nicomaier Am avut un contract de munca cu 6 ore, in timp ce eram in concediu fara plata in invatamant (2009). Durata acestui contract a fost de 6 luni. Cum mi se ... (vezi toată discuția)