avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Am tot incercat sa obtin informatii privind ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Am tot incercat sa obtin informatii privind orele ...

Buna ziua,

Am tot incercat sa obtin informatii privind orele zilnice de munca in vederea stabilirii daca se indeplinesc sau nu cei minim 15 ani, pentru ca tatal meu sa obtina pensia.
Mentionez ca a efectuat studii superioare in Romania timp de 5 ani cu program la zi si a avut contracte de munca in perioada 2008-2024 dar cu intreruperi. Intrebarea mea este daca in anumiti ani contractul a fost efectuat cu un program de 2 sau 4 ore si nu 8, se iau in considerare ca fiind o zi intreaga de munca sau cum sunt calculate? Mi s-au dat doua raspunsuri la casa de pensii din Lacul Tei; ca legea s-ar fi schimat din 2005 sau in urma cu maxim 2 ani, si indiferent de orele de munca pe ziua respectiva, se considera o zi de munca..

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 4 Decembrie 2024
1. daca perioada este lucrata pana la 05 iulie 2005

art.103 C.mun.
...
(3) În cazul salariatului care desfăşoară activitatea în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii.

2. daca perioada este lucrata dupa 05 iulie 2005
Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel, durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.

1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La pensionare, la 2 ore lucrate pe zi, cum se calculează vechimea în muncă ... Dapix Dapix La 2 ore lucrate pe zi, cum se calculează vechimea în muncă la pensie`? De exemplu la 4 ani lucrați cu 2 ore pe zi, se consideră 1 ani vechime în ... (vezi toată discuția)
Vechime munca part-time Catalin66 Catalin66 Buna ziua, Un consilier juridic a lucrat la o firma privata timp de 1 an figurand cu un contract part-time incheiat pentru 2 ore/zi. Avand in vedere faptul ... (vezi toată discuția)