avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditii necesare pentru incheierea unei conventii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditii necesare pentru incheierea unei conventii civile cu persoana fizica neautorizata

Se poate incheia o conventie civila de prestari servicii cu o persoana avand meseria de formator (de ex.) fara ca aceasta persoana sa aiba PFA? Daca da, ce contributii ar trebui platite si de catre cine?
Cel mai recent răspuns: Flavius1984 , utilizator 07:50, 21 Martie 2012
O sa incerc sa va raspund in felul meu.
Intai trebuie sa va spun ce nu exista un contract tipificat ca de prestare servicii conform noului Cod civil. Au fost abrogate dispozitiile care reglamentau aceste contract tip, in fata celor de munca. Anterior la intrare in vigoare al noul cod civil erau prevazute: art. 1.471 din vechiul Codul Civil, spunea ca „nimeni nu poate pune în serviciul altuia lucrările sale decât pentru o întreprindere determinată sau pe un timp mărginit”. Actual este regulat la contracte de antrepriza, art. 1851 si urmatoare. "antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret."
Atunci, trebuie sa va spun ce in principiu, contractul este valid dpdv civil. Acuma ar fi bine sa lamurim imprejumirile pe care se desfasoara acest tipuri de contracte. De multe ori, sunt contractele asa numite ce sunt facute cu tot desnaturalizand alte drepturile prevazute de legii, ca cele din legii in domeniul muncii. Un exemplu o reprezinta atunci cand la o echipa de futbol (sa mai intamplat) se faceau contracte de antrepriza (varianta prestare servicii de la legea anterioara) pentru soferi, contabile, electricieni, etc.). E clar ce acele contracte ope legis se considera nule dpdv civil dar se interpreteaza de oficiu drept contracte individuale de munca. Alte drepturile ce poate fie incalcate ar fi cele fiscale. Si aici pot ce gresesc mai mult ce nu sunt specialist,d ar cred ce am ceva de spus. Daca conventia civila mentionata reprezinta o prestare de servicii ocazionale, raspunsul e da, trebuie doar un contract de antrepriza civila, si institutia sau firma platitora de venituri trebuie sa se retina la sursa ori10 ori 16%, depindand de normele de plata ale cetateanului care obtine venituri, fara a se deconta contributiile sociale, din venituri brute realizate, fiind institutia sau firma care o plateste obligata sa se depuna formularii respective, pana la data de 20 de luna urmatoara, daca nu ma insel. Daca conventia este una mai lunga, si se depaseste limitele de a fi considerat ocazional, raspunsul este nu. Pentru ca intrati sub incidenta tipificarii ca fapte contraventionale fiscale mai de mult, si sunt regulate la cod fiscal. Dar si in mai multe norme prefesionale. Un exemplu o constituie arhitecti, contabile, avocati, s.a.m.d. ce fiind din spatiul european prestase un servicul ocazional in Romania. Ele trebuie sa se inregistreze adeseori la baroul respectiv, dar nu la fisc.
In cazul dv. nu am cum se va sfatuiesc ceva concret si ferm, no doar ce eu nu sunt profesional de drept public sau de drept administrativ, ci ce nu avem toate imprejumirile, dar cred ce cu ideiile precise pe care l-am dat, care sunt de ordine sustantiv dar absolut ferme, poti sa va aflati mai mult de la specialiste. Si aveti de informa la specialist mai bine. Adica, care ar fi lucrarile sau serviciile pe care o va realiza viitorul antreprenor: daca sunt pe risc, daca va a avea un program, etc. ca sa fim foarte clar cu imprejumirile respective sa incadram toate obligatiile corespunzator. Daca este in cadrul unui fonduri european ca formator, e clar ce trebuie sa fie incadrat ca tare pentru ca se deruleaza normal pe doi ani; daca mai are un contract individual de munca, nu cred ce ar fi obligat sa se incadraze ca pfa, sau similar. Pentru ca sunt de mai multe ori prestarii de servicii ocazionale.

Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
art. 1.766 :„Contractul de furnizare este acela prin care o parte, denumită furnizor, se obligă să transmită proprietatea asupra unei cantităţi determinate de bunuri şi să le predea, la unul sau mai multe termene ulterioare încheierii contractului ori în mod continuu, sau sa presteze anumite servicii, la unul sau mai multe termene ulterioare ori în mod continuu, iar cealaltă parte, denumită
beneficiar, se obligă să preia bunurile Ssau sa primeasca prestarea serviciilor şi să plătească preţul lor."

Să nu se specifice nicăieri timpul de muncă, ci numai obligaţia de a executa un produs care să fie apoi dat beneficiarului sau un serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte de prestari servicii flori1981 flori1981 buna ziua cine imi poate spune si mie care este legea care prevede incheierea de contracte de prestare service va multumesc (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii ! rzvlaw rzvlaw Buna ziua, imi puteti spune va rog frumos: 1. Ce presupune la ora actuala un contract de prestari servicii si ce obligatii impune ? 2. Sub ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Puteti va rog sa-mi spuneti ce lege reglementeaza contractele de colaborare? Va multumesc. (vezi toată discuția)