avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordarea concediului de odihna functie de zilele de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordarea concediului de odihna functie de zilele de concediu medical

As dori sa stiu daca o persoana incadrata in sistemul de invatamant, care este de la inceputul anului scolar in concediu medical poate beneficia de concediu de odihna. Am inteles de la cineva ca acest concediu medical ar putea fi intrerupt cu concediu de odihna pentru intarzierea in intrarea in comisie de expertiza pentru concediu medical mai mare de 1 an.Persoana respectiva este si va fi incapabila sa revina la lucru datorita unui diagnostic foarte grav (boala incurabila).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:23, 4 Martie 2012
chiar este o intrebare asa de grea de nu primesc niciun raspuns??? multumesc
:offtopic: Interventie moderator

1. Trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra

2. Daca topicul se refera la o problema, oferiti cât mai multe detalii despre aceasta si nu asteptati ca ceilalti utilizatori sa va ceara detalii. Spre exemplu, enuntati clar de la început problema cu care va confruntati , ce anume va intereseaza .....

======

1. CO se acorda proportional cu perioada lucrata, potrivot art.145 alin.2 C.mun.

2. Potrivit unei Decizii a Curtii Europene de Justitie , concediul medical nu trebuie sa diminueze C.O.

3. Salariatii care au lipsit de la serviciu intregul an calendaristic, fiind in concediu medical nu au dreptul la concediul de odihna pentru acel an, potrivit art.5 alin.1 din HG nr.250/1992.






conform directivei 88/2003 Consiliul European a hotarat ca, concediul de odihna sa nu fie afectat de concediul medical, indiferent de durata acestuia! cautati decizia pe internet si va veti convinge de ceea ce va spun. si Romania, este obligata, ca tara membra, sa se alinieze la aceasta decizie.
Directiva 2003/88/CE stabileste cerintele minime de securitate si sanatate în materie de organizare a timpului de lucru, aplicabile perioadelor minime de repaus zilnic, repaus saptamânal, concediu anual, pauzelor si timpului de lucru maxim saptamânal, precum si anumite aspecte ale muncii de noapte, ale muncii în schimburi si ale ritmului de lucru. Ca regula generala, Directiva se aplica tuturor sectoarelor de activitate, private sau publice, existând si unele exceptii (exp. navigatorii).

Directiva respectiva nu hotaraseste asa ceva , ci Curtea Europeana de Justitie printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.

Pentru a beneficia de avantajele acestei hotarari salariatul trebuie sa actioneze in instanta pe angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pikitoi pikitoi Buna ziua, daca un angajat este in concediu medical 60 zile consecutiv, pentru aceasta perioada beneficeaza la sfarsitul anului sau la lichidare de concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dupa revenire din crestere copil GabrielaMarianaK GabrielaMarianaK Buna ziua, Daca am revenit din crestere copil in 26ianuarie 2015, pot beneficia de concediu odihna aferente zilelor de 126(post/prenatal), dupa noua ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna noane noane Perioada de Concediu medical se ia in calcul la stabilirea nr.de zile de concediu de odihna?daca da de cand? (vezi toată discuția)