avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice CONTESTATIE LICITATIE
Discuție deschisă în Achiziţii publice

CONTESTATIE LICITATIE

Buna ziua!
As dori sa stiu la ce articol al carei legi se regaseste dispozitia prin care se dispune ca nicio oferta financiara nu trebuie sa fie mai mica de 85% din valoarea estimata?
As dori sa stiu daca la o procedura de cerere de oferte organizata in vederea atribuirii unui contract de servicii estimata la 120000 lei + tva se poate admite ca si castigatoare o oferta cu valoarea de 75 400 lei + tva?
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 10:37, 29 Februarie 2012
prevederea legala in acest sens este in OUG 34/2006 art 202- modificata prin oug 76/2010 publicata in M.Of453/2.07.2010-:

"Art. 202

(1)În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita ofertantului, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizări pe care le consideră semnificative cu privire la ofertă, precum şi de a verifica răspunsurile care justifică preţul respectiv.

(11)O ofertă prezintă un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, atunci când preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 85% din valoarea estimată a contractului respectiv sau, în cazul în care în procedura de atribuire sunt cel puţin 5 oferte care nu sunt considerate inacceptabile şi/sau neconforme, atunci când preţul ofertat reprezintă mai puţin de 85% din media aritmetică a ofertelor calculată fără a se avea în vedere propunerea financiară cea mai mică şi propunerea financiară cea mai mare."

si
Hotararea 925/2006 (modifcata prin Hotararea 834/2009) :

"Art 36
(1)În sensul prevederilor art. 202 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, o ofertă prezintă un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat atunci când preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 85% din valoarea estimată a contractului respectiv sau, în cazul în care în procedura de atribuire sunt cel puţin 5 oferte care nu se află în situaţiile prevăzute la art. 36 alin. (1) lit. a)-e) şi alin. (2), atunci când preţul ofertat reprezintă mai puţin de 85% din media aritmetică a ofertelor respective.

(2)În cazul în care, pe parcursul evaluării, se constată existenţa unei oferte cu preţ aparent neobişnuit de scăzut în sensul prevederilor alin. (1), autoritatea contractantă are obligaţia de a efectua verificări detaliate în legătură cu aspectele prevăzute la art. 202 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
(3)În scopul efectuării verificărilor prevăzute la alin. (2), autoritatea contractantă va solicita ofertantului inclusiv documente privind, după caz, preţurile la furnizori, situaţia stocurilor de materii prime şi materiale, modul de organizare şi metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, nivelul de salarizare a forţei de muncă, performanţele şi costurile implicate de anumite utilaje sau echipamente de lucru.
(4)În cazul în care ofertantul nu prezintă informaţiile solicitate sau aceste informaţii nu pot justifica preţul aparent neobişnuit de scăzut, oferta intră sub incidenţa prevederilor art. 36 alin. (1) lit. f)."

Ordonanta de urgenta 76 din 30 iunie 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006.
38. La articolul 202, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) O oferta prezinta un pret aparent neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului respectiv sau, in cazul in care in procedura de atribuire sunt cel putin 5 oferte care nu sunt considerate inacceptabile si/sau neconforme, atunci cand pretul ofertat reprezinta mai putin de 85% din media aritmetica a ofertelor calculata fara a se avea in vedere propunerea financiara cea mai mica si propunerea financiara cea mai mare"
Sper sa va fie de folos.Din datele furnizate de dvs. nu se putea emite decizia de atribuire acelei oferte care reprezinta 59% din valoarea estimata.Este bine sa faceti contestatie,.
In legislatie nu scrie nicaieri ca o oferta cu valoare sub 85% trebuie respinsa.

Conform articolului 36^1 prezentat mai sus, ofertantul trebuie sa justifice concret ca pretul prezentat este calculat corect si bazat pe preturi reale ale pietei.

Contestatia va recomand sa o faceti doar daca aveti indicii ca ofertantul respectiv nu poate sustine acel pret. Aveti in vedere si acel art.278^1 din OUG 34.

Va dau un contraexemplu: In cazul unui contract de produse, un ofertant le poate avea pe stoc de 5 ani, la jumatate din valoare. Sau poate face o lichidare de stoc. Deci simpla existenta a unui pret redus nu este motiv de respingere a ofertei, pana nu se acorda dreptul de a justifica reducerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie seap camelia adina camelia adina pot fii descalificata la o licitatie pe SEAP daca pretul oferit de mine este prea mic , mult sub valoarea estimata ? urgenta va rog . multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Criteriu de atribuire: pretul cel mai scazut Irina Carina Irina Carina Cat de scazut poate fi pretul in cazul participarii la o licitatie la care criteriul de atribuire este chiar pretul cel mai scazut (fara a fi considerat pret ... (vezi toată discuția)
Hg 834/2009?????- ;-))) melcsy melcsy Art. 36^1 - (1) In sensul prevederilor art. 202 alin. (1) din ordonanta de urgenta, o oferta prezinta un pret aparent neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce ... (vezi toată discuția)