Va rog acceptati sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :
1. O imputernicire de reprezentare juridica avind antetul Colegiului Consilierilor juridici , poate fi acceptata de instanta daca nu este semnata si stampilata de catre consilierul juridic ?
2. Aceasta imputernicire poate fi acceptata de catre instanta ,daca , respectivul consilier juridic nu este angajat al societatii pentru care se prezinta , deoarece este angajat al altei societati cu capital de stat si , se pare, ca nu are nici un raport de munca cu societatea pentru care se prezinta in instanta.?
3. Daca ,ceea ce am relatat la punctele 1 si 2 se intimpla,ce se poate face concret ? Poate fi considerat acest mod ca fiind practicare ilegala a avocaturii ?
4. Poate fi acceptata o astfel de imputernicire ,care nu este intocmita conform legii ?
5.Care este modalitatea legala de reprezentare prin imputernicit a unei societati care nu are angajat consilier juridic ,nu are contract legal incheiat cu acel consilier si nu apeleaza la avocat pentru reprezentare ?
Va multumesc pentru intelegere.
Cu respect
Conform legii nr.514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, reprezentarea persoanei juridice la care este angajat se face pe baza de delegetie/imputernicire.
Daca societatea respectiva nu are un jurist angajat, poate apela la serviciile unu avocat.
Mai exista si posibilitatea unui Mandat/Procura autentica notariala in conditiile Noului Cod Civil.
Va multumesc pentru raspuns.Va rog,daca se poate,s-ar putea sa ma lamuriti punctual,la fiecare intrebare ? Va rog sa ma scuzati,dar pentru mine este important.Va multumesc mult.
Cu deosebita consideratie
1. Sa nu confundam delegatia avocatiala care are un anumit antet cu imputernicirea data de institutia sau societatea in care lucreaza consilierul juridic. Daca consilierul juridic de care vorbiti reprezinta Colegiul Consilierilor Juridici atunci delegatia/imputernicirea este in ordine, semnatura trebuie sa fie a institutiei angajatoare, plus stampila obligatoriu.
2. Nu. Un consilier juridic il poate reprezenta doar pe angajatorul sau.
3. Consilierul juridic nu practica avocatura. Profesia de consilier juridic nu este compatibila cu profesia de avocat, in sensul ca profesiile se supun unor legi, statuturi, rigori diferite. Puteti sa solicitati in instanta dovada angajarii la institutia de unde a adus imputernicirea, deoarece dvs contestati calitatea lui de consilier angajat.
4. Nu stiu in concret de ce sustineti ca imputernicirea nu este conform legii (poate hartia este in regula), dar cu siguranta consilierul juridic nu este angajat la institutia respectiva asa ca instanta nu il va lasa sa pledeze.
5. Daca o societate comerciala nu are consilier juridic sau nu a angajat un avocat, mai are posibilitatea sa dea un Mandat/Procura autentica notariala, Administratorului acelei societati comerciale pentru a se prezenta in instanta.
Permiteti-mi sa explic cum arata aceasta imputernicire: Antetul este xeroxare a antetului Colegiului consilierilor juridici , dupa aceea scrie :Imputernicire de reprezentare juridica,apoi numele +nr.din tabloul CCJ,se imputerniceste de catre societatea X,in baza art.4 din Legea 514/2003 sa o reprezinte in fata Judecatoria,in dosarul nr.....,sa formuleze si sa sustina apararile necesare si sa puna concluzii orale si scrise in cauza . " Semnat si stampilat X !
Asa arata. Precizez : consilierul nu este angajatul societatii X , este angajatul unei societati de stat,iar cu X , nu are raporturi juridice. Poate accepta instanta o asemenea imputernicire ?
Va multumesc .
Nu cred ca am inteles punctul 5. Vreti sa spuneti ca societatea poate fi reprezentata de administrator doar in baza unui mandat/procura autentificata la notar?
Cine semneaza mandatul? Societatea prin reprezentantul sau legal? Adica administratorul mandateaza pe administrator ca sa reprezinte societatea?
Societatile comerciale sunt reprezentate in mod legal de persoanele desemnate prin statutul acestora.