avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Imputernicire in vederea reprezentarii in instanta
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Imputernicire in vederea reprezentarii in instanta

Va rog acceptati sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :
1. O imputernicire de reprezentare juridica avind antetul Colegiului Consilierilor juridici , poate fi acceptata de instanta daca nu este semnata si stampilata de catre consilierul juridic ?
2. Aceasta imputernicire poate fi acceptata de catre instanta ,daca , respectivul consilier juridic nu este angajat al societatii pentru care se prezinta , deoarece este angajat al altei societati cu capital de stat si , se pare, ca nu are nici un raport de munca cu societatea pentru care se prezinta in instanta.?
3. Daca ,ceea ce am relatat la punctele 1 si 2 se intimpla,ce se poate face concret ? Poate fi considerat acest mod ca fiind practicare ilegala a avocaturii ?
4. Poate fi acceptata o astfel de imputernicire ,care nu este intocmita conform legii ?
5.Care este modalitatea legala de reprezentare prin imputernicit a unei societati care nu are angajat consilier juridic ,nu are contract legal incheiat cu acel consilier si nu apeleaza la avocat pentru reprezentare ?
Va multumesc pentru intelegere.
Cu respect
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
ABANA, utilizator
Cel mai recent răspuns: ABANA , utilizator 13:31, 5 Aprilie 2012
Referitor la intrebarile generatoare ale acestui subiect (1,2,3,4,5) ,ce parere aveti ? Va multumesc.
Intrebarile sunt bune, dar nu ati luat in calcul varianta in care mandatul este dat in baza unor raporturi juridice contractuale cu o societate de consultanta ce va realiza mandatul prin consilier juridic, ca persoana desemnata din partea societatii mandatare. Societatea mandanta poate oferi procura la notariat prin reprezentant legal, fara a mai aplica stampila. Deci ar fi doi mandatari: societatea imputernicita si consilierul juridic - persoana desemnata a acesteia, care vor putea reprezenta societatea mandanta (clientul), cu puteri depline, impreuna sau separat. Rationamentul este de a putea transmite mandatul catre orice alta persoana fizica.
:rtfm:Intrebarea 4 este de fapt o concluzie la intrebarea 1, dar nu cred ca e cazul sa va faceti probleme fiindca acceptarea mandatului poate rezulta si din executare si forma sa este valabila.
Alex,multumesc pentru raspuns.Mentionez ca varianta foarte corecta pe care ai sesizat-o,este exclusa in cazul prezentat.Situatia reala ,veridica,este cea prezentata de mine.Te rog ajuta-ma,raspunzindu-mi punctual la cele 5 nedumeriri ale mele,exprimate prin cele 5 intrebari.Te rog nu te supara ca insist,dar ,doresc sa inteleg ,poate fi posibil modul de reprezentare prezentat?Precizez si faptul ca ,acest Consilier juridic nu face parte din organele legal validate pentru a reprezenta societatea (fac aceasta precizare,tinind cont de faptul ca societatea este de drept reprezentata prin organele sale de conducere,prevazute in statut).
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu deosebit respect
Raspund punctual pentru ABANA, cu speranta clarificari pe deplin:

1. Da imputernicirea de reprezentare juridica nu este obligatoriu sa fie semnata de consilierul juridic desemnat sa reprezinte in instanta.
2. Imputernicirea trebuie sa fie acceptata de instanta, potrivit art. 1 din Lg 5142003, consilierul juridic respectiv aflandu-se in slujba societatii pe care o reprezinta in temeiul unor raporturi juridice contractuale de prestari servicii (fara conditii de forma ad validitatem). Art. 8 din lege nu prevede printre "urmatoarele conditii: " cerinta de a avea contract de munca, iar raportat la art. 2 care mentioneaza sintagma "poate sa fie numit in functie sau angajat in munca" deducem doar posibilitatea nu si obligatia de a profesa in una din cele doua modalitati . Singura problema care se ridica este imposibilitatea de a-i plati onorariul in mod legal. Trebuie sa avem in vedere ca la data aparitiei Legii nr. 514/2003, conventiile de colaborare cu persoane fizice neautorizate, erau admise si pe acest tipar a fost construita legea. Asa a ramas in vigoare si pana astazi, chiar daca ulterior a aparut OUG 82/2010.
3. Fiind consilier juridic este exclusa practicarea ilegala a avocaturii, in acest sens disp. art. 13 - Lg 514/2003 cu privire la dreptul de a pune concluzii in instanta si art. 67- 68 din Codul de proc. civila actual.
4. Imputernicirea este intocmita conform legii, cu semnatura autorizata si stampila mandantului.
5. Daca nu are contract de prestari servicii juridice cu un profesionist conform Noului Cod Civil - o societate profesionala (entitate reglementata si autorizata conform Lg 31/1990 - in prezent Codul comercial fiind abrobat, deci deciziile ICCJ emise pe aceasta tema nu isi mai gasesc aplicabilitatea prin motivarea in drept) atunci poate utiliza procura "ad litem".

Ati mentionat situatia de fapt potrivit careia consilierul juridic "nu face parte din organele legal validate pentru a reprezenta societatea", in aceasta privinta precizez ca nici nu este necesar intrucat este reprezentant conventional intr-un caz particular si se aplica legea speciala. Imputernicirea trebuie sa provina de la reprezentantul legal.

Multumes pentru interes, cu stima.

Multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat.Va rog,nu va suparati,dar eu nu inteleg urmatoarele:
1.Conjuridic nu este nici numit in functie,nici angajat,nici salariat al societatii,nu face parte din societate,nu are nici o legatura cu societatea respectiva,dar,cu toate acestea,o reprezinta in instanta,in baza unei imputerniciri,care are xeroxat antetul Colegiului Consilierilor Juridici,pe care scrie Imputernicire de reprezentare juridica nr./data,unde scrie ":Dl........se imputerniceste de catre societatea X in baza art.4 din Legea nr.514/2003.....sa o reprezinte la...in dosarul...sa formuleze si sa sustina apararile necesare si sa puna concluziile orale si scrise in aceasta cauza ".
Beneficiar..X "(semnatura xeroxata+stampila xeroxata)
Asa arata imputernicirea depusa.Asta nu inteleg eu,cum poate fi invocat art.4 din Legea nr.514/2003,care stipuleaza : "Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentare autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca ...".Acest Consilier NU este in serviciul societatii si NU are raporturi de munca cu aceasta societate.Atunci cum este posibil sa se uzeze sau sa se abuzeze de un asemenea formular?
O alta nedumerire : poate sa puna concluzii in cazul mentionat ?
Va rog,ajutati-ma,deoarece am citit Legea nr.514/2003,am citit si articolele referitoare la reprezentare din Cpcivila,dar nu cred ca este corect ce se intimpla.Am vizualizat si anexa 3 publicata in MO referitoare la modelul de imputernicire.
Daca expunerea motivelor de nedumerire nu este suficient de clara,revin cu precizari.
Va multumesc foarte frumos pentru amabilitatea,rabdarea si intelegerea dumneavoastra.
Cu deosebita consideratie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate reprezenta un consilier juridic o asociatie de locatari? marcyz marcyz Buna ziua. Un consilier juridic cum poate reprezenta o asociatie de locatari in instanta? Multumesc! (vezi toată discuția)
Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic / reprezentare firma bukinst bukinst Avem urmatoarea intrebare> Un consilier juridic care nu are raprturi de munca prin contract cu o societate comerciala o poate reprezenta in instanta pe baza ... (vezi toată discuția)