avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort la notar

buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca doi cetateni romani,care s-au casatorit in strainatate(in comunitate) si locuiesc acolo,pot sa divorteze in tara la notar(nu sunt copii sau probleme cu bunurile),si eventual ce acte au nevoie pentru aceasta.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ellaella , utilizator 17:26, 29 Februarie 2012
Daca ultimul domiciliu comun a fost in tara, atunci pot divorta de comun acord si la notar.
Au doua posibilitati. 1.Pot divorta in tara --numai dupa-- ce isi transcriu certificatul de casatorie la autoritatile romane, respectiv la SPCLEPul de domiciliu al unuia dintre soti in cazul in care nu au un domiciliu comun, la SCLEP ul de la domiciliul comun din Romania ori la ultimul domiciliu avut in tara daca sunt cetateni romani cu domiciliul in strainatate. Transcrierea certificatului era obligatorie in 6 luni de la data casatoriei. Sau, se pot adresa ambasadei sau consulatului roman din tara in care locuiesc pentru inscrierea certificatului de casatorie dupa care pot divorta la notar sau la starea civila de la locul de domiciliu sau la starea civila de la locul unde s-a facut transcrierea(dupa ce se face transcrierea).
2.Divorteaza in strainatate dupa care cu sentinta apostilata se duc la Tribunalul de la locul de domiciliu pentru recunoastere, iar apoi se adreseaza la locul nasterii pentru inscriere pe marginea actului de nastere atat a casatoriei cat si a divortului. In acest caz nu mai este necesara transcrierea sau inscrierea.
Dupa parerea mea , e doar o sugestie, daca tot vin acasa sa se adreseze la starea civila de la locul de domiciliu unde isi solicita transcrierea certificatului de casatorie in regim de urgenta, dupa care solicita divortul de comun acord.
Termen: Transcrierea 1 saptamana+35 zile divortul=42 zile si gata. Trebuie sa se intereseze si de taxe pentru ca sunt diferite de la notar la notar si de la primarie la primarie.
Actele necesare sunt:
certificatele de nastere in original si copie
certificatul de casatorie in original si copie(certif.de casatorie o sa va fie retinut la starea civila)
cartile de identitate aflate in termenul de valabilitate in original si copie
taxa timbru 2x2 lei=4 lei
taxa de divort care este fixata de Consiliul Local(unii au 200 lei, altii 600 lei)
Daca nu divortati mai bine la Judecatorie unde taxa este de 39 lei, ca oricum mergeti la intelegere si nu aveti nevoie de avocati. Numai bine!
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
Justitiarul71, utilizator
:offtopic:

Justitiarul71, :coffee:
multumesc mult pt. informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii si casatoriei din strainatate, in romania claudymaria claudymaria sunt cetatean roman casatorita de 5ani cu un spaniol si avem o fetita de 1 an .cum procedez ptr. a o inregistra in evidenta populatiei in Romania.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Certificat de casatorie strain recunoscut in romania anymor anymor Buna seara! Stie cineva ce acte trebuie depuse la Oficiul de stare civila pt a se elibera un certificat de casatorie aici in Romania daca, casatoria a avut ... (vezi toată discuția)