Intr-o publicatie au fost aduse denigrari asupra societatii si produselor comercializate, fara nici un fel de acoperire reala sau dovada, pur si simplu minciuni. Administratorii societatii se apara ca este un mesaj primit de la cititori, desi, nu este publicat sub nici o forma autorul articolului. Binenteles, nu au cerut nici opinia noastra si nici drept la replica.
As vrea sa urmaresc in justitie administratorii publicatiei in ideea de publicare a minciunilor. Care sunt variantele?
Acţiune în răspundere delictuală în instanţa civilă. Va trebui să probaţi atât culpa pârâtei (faptul că informaţiile colportate erau false, faptul că nu vi s-a cerut un punct de vedere, aşa cum pretinde deontologia jurnalistică), precum şi cuantumul daunelor solicitate (morale şi/sau materiale).
Răspunderea civilă delictuală este un raport juridic de obligaţii care izvorăste dintr-o faptă ilicită şi prejudiciabilă. Conform terminologiei ,fapta ilicită care dă naştere raportului juridic de răspundere se numeşte “delict” sau “cvasidelict”.
Prejudiciul reprezinta rezultatele dăunătoare de natură patrimonială sau extrapatrimonială, efecte ale încălcării drepturilor subiective şi intereselor legitime ale unei persoane. In planul dreptului civil existenţa prejudiciului este indispensabilă pentru angajarea răspunderii delictuale.
Astfel, oricât de condamanbilă ar fi fapta ilicită din punct de vedere moral sau oricât de gravă ar fi sub aspectul penal, în planul dreptului civil nu are nici o relevanţă dacă nu a creat un prejudiciu.
Prejudiciul reprezintă condiţia esenţială pentru antrenarea răspunderii civile şi dă măsura, întinderea, acestei răspunderi.
Abuzul de drept
razerul
Am prezentat pe 14 sept. a.c. un caz referitor la deschiderea pe banda rulanta a unor actiuni in instanta motivate de *neacceptarea ideei de pierdere a unui ... (vezi toată discuția)