Buna ziua. Vreau sa cumpar un apartament dar inca nu are C.F . Apartamentul este in bloc tip vila ( 12 apartamente), proprietarul zice ca are doar C.F pe intreaga cladire si ca C,F individuale urmeaza sa iasa cam in 3 luni. Ne-am inteles la un pret ex. 40000 euro, iar eu urmeaza sa platesc un avans de 15000 euro dupa care ma pot muta in apartament,iar cand va iesi CF individual, eu urmeaza sa accesez un credit prima casa 4 pt. restul sumei. Intrebarea mea este cum sa procedez ca totul sa fie legal ?? Adica in caz ca nu iasa CF din N motive sau pana atunci se termina fondurile pt prima casa 4 eu sa nu pierd acel avans iar dansul restul de bani. Unde este mai indicat sa facem acest antecontract la notar sau la avocat ??? Proprietarul a zis ca la avocat, ca asa a procedad si cu alt cumparator care este in aceiasi situatie.... (avans si pe urma prima casa)... Astept sfaturi si pareri. Multumesc anticipat.
Se poate întocmi promisiunea de vânzare cumpărare la avocat, care va şi atesta actul cu privire la identitatea părţilor, cu privire la conţinut şi data încheierii actului juridic.
În contract trebuie prinse clauze care să se refere la situaţia neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. De obicei, acestea se referă la restituirea avansului, plus o sumă (de obicei, echivalentă cu avansul) de către promitentul vânzător şi respectiv pierderea avansului de către promitentul cumpărător.
Se poate întocmi şi la notar.
Un sfat: indiferent dacă mergeţi la notar sau la avocatul promitentului vânzător, luaţi şi D-vs un avocat care să vă reprezinte, unul în care să aveţi încredere că va verifica actul şi că vă va explica clar toate clauzele.
In cazul in care va este util inca un sfat: luati in calcul si varianta achitarii unui avans mai mic (spre exemplu doar minimul impus de lege pentru programul prima casa 4), urmand ca ulterior, in momentul in care aveti CF-ul individualizat sa mai achitati o transa de avans iar diferenta la incheierea contractului de vanzare-cumpare, din credit.