Buna ziua,
Vreau sa stiu daca este legal sa se faca reparatii la canalizarea blocului dupa ce aceasta a fost fisurata de mai bine de 2 ani de zile fara intrunirea proprietarilor din bloc iar acum s-a bagat la cheltuielile lunare toata suma platita divizata la numarul de locatari.Acum 2 ani cand s-a fisurat, administratorul nu a luat nici o masura,iar acum nu mi se pare corect sa bage toata suma de plata intr-o singura luna mai ales ca este iarna si cheltuielile si asa sunt foarte mari.
Daca deficienta s-a produs la partea comuna de instalatie,este legal ca aceasta sa fie repartizata tuturor proprietarilor si sa fie acoperita din fondul de reparatii-daca asociatia a inteles sa constituie acest fond
Daca se face o reparatie de urgenta pentru remedierea unor avarii, sau este o reparatie ce se incadreaza in bugetul de cheltuieli, sau are in spate o decizie mai veche a AG, atunci este legal. Daca se face o renovare de amploare, si nu este prevazuta in buget, trebuiau consultati mai intai proprietarii in AG.
Ce nu este corect in mod cert este repartizarea pe numarul de persoane, fiind o "reparatie" pe proprietatea comuna, cheltuiala se imparte pe cota-indiviza.
Cat despre esalonarea cheltuielilor pe mai multe luni, aceasta e o decizie care trebuie sa o discutati cu comitetul executiv, in functie de caz. Mai bine povestiti-ne mai intai ce fel de reparatie este, avarie/renovare/reparatie capitala samd.
Este vorba de o reparatie capitala.Plata a fost acoperita de catre fondurile asociatiei.Ce mi se pare revoltator este faptul ca nu s-a vorbit deloc despre plata cu locatarii.Personal nu sunt de acord sa platesc pentru ceva care s-a intamplat din cauza unor locatari care arunca tot felul de scutece,mancare,haine si alte deseuri in WC.Iar banii ar trebuii sa se poata platii in rate pentru ca plata deja a fost facuta iar acei banii nu sunt necesari acum pentru asociatie.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Vedeti poate totusi a fost luata o decizie de AG pe parcursul celor 2 ani privind reparatia respectiva, iar daca a fost un vot al majoritatii trebuie sa va supuneti. Cat despre vinovatii de aceasta distrugere, nu aveti cum sa ii identificati (iar daca aveti, trebuie sa ii puneti la plata), plus ca exista uzura normala ce apare in timp chiar daca un obiect este folosit in mod corespunzator.
Discutati amiabil cu comitetul, sa vedeti ce au ei de spus la toate astea. Daca nu au o decizie AG referitor la reparatie, puneti in discutie intrebarea la urmatoarea AG (prima AG din acest an, care trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul primului trimestru). Daca nu au o explicatie la aceasta, inseamna ca au facut o cheltuiala neprevazuta in buget, neaprobata si trebuie sa isi asume raspunderea.
Ceilalti proprietari ce parere au?
Tatal meu face parte din comitetul asociatiei de proprietari si nu a fost nici o sedinta si nici o decizie luata decat de catre presedintele blocului.Nici ceilalti proprietari nu sunt de acord sa plateasca toata suma direct.Probabil multi dintre ei nici nu o vor platii.