avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna,am o problema,bunicii au decedat de curand,ei au avut 3 copii,2 dintre ei au decedat lasand in urma cate un copil.As vrea sa stiu exact cotele ce revin nepotiilor dupa parinti decedati si copilului in viata.Am consultat mai multi avocati si notari si au existat mai multe variante.Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
mmonyca1981, utilizator
Cotele sunt 1/3 pentru fiecare. Nu stiu cum ati reusit sa obtineti mai multe raspunsuri diferite, legea este foarte clara.
:yes: 1/3 fiecare nepot al decedatilor si 1/3 pentru fiul ramas in viata.
Anumite persoane au sustinut ca fiul e considerat ruda de rangul 1 iar nepotii de rang 2,astfel ca totul se va impati 1/2 fiul iar cele 2 nepoate vor impati cealalta jumatate,alti sugerau ca la partea de bani are dreptul doar fiul supravietuitor si nepoatele doar la apartament.
Acele anumite persoane sa se apuce sa citeasca codul civil.

Nepotii nu vin acolo in calitate de mostenitori directi ci doar in calitate de reprezentanti ai parintilor lor pre-decedati. Deci mostenirea se imparte 1/3 la fiecare, 1/3 din bani, 1/3 din imobile, etc.
Art. 965. - Prin reprezentare succesorală, un moștenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moștenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn față de defunct sau decedat la data deschiderii moștenirii. Domeniul de aplicare

Art. 966. -
(1) Pot veni la moștenire prin reprezentare succesorală numai descendenții copiilor defunctului și descendenții fraților sau surorilor defunctului
(2) În limitele prevăzute la alin. (1) și dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 967, reprezentarea operează în toate cazurile, fără a deosebi după cum reprezentanții sunt rude de același grad ori de grade diferite în raport cu defunctul. Condiții
Art. 968. -
(1) În cazurile în care operează reprezentarea succesorală, moștenirea se împarte pe tulpină
(2) Prin tulpină se înțelege:
- înăuntrul clasei întâi, descendentul de gradul întâi care culege moștenirea sau este reprezentat la moștenire;
- înăuntrul clasei a doua, colateralul privilegiat de gradul al doilea care culege moștenirea sau este reprezentat la moștenire
(3) Dacă aceeași tulpină a produs mai multe ramuri, în cadrul fiecărei ramuri subdivizarea se face tot pe tulpină, partea cuvenită descendenților de același grad din aceeași ramură împărțindu-se între ei în mod egal.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
In cazul in care un copil al fiulului supravietuitor i-a ingrijit pe batrani de cand lau luat in crestere mai exact 30 de ani,ia spalat cand erau la pat,a dus mancare si se poate dovedi cu martori ,ca cele 2 nepoate provenite de la fii decedati nici macar nu ii cunosteau pe batrani?nu stiau nici cum arata,demitetea mostenirii acestora nu poate fi contestata?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
mmonyca1981, utilizator

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire bunica .. decedata in 1997 (ar fi avut teren ... Dr_Cristina Dr_Cristina Renuntare mostenire bunica .. decedata in 1997 (ar fi avut teren agricol si casa iar numai casa lasata testamentar altui fiu care este in viata) , unul din ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)