avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediului de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediului de maternitate

buna ziua,
lamuriti-ma, va rog, cu urmatoarea problema: sunt insarcinata si incepand de maine 1. 03 conform calculului facut de dr intru in concediu de sarcina si lauzie. maine voi depune medicalul la angajator.firma unde lucrez e noua si sunt primul caz de sarcina de acolo si cred ca cea de la RU nu stie cum sa procedeze de aceea vreau sa ma asigur ca totul va fi ok si va intreb unde si cand trebuie angajatorul sa depuna medicalul meu, cand ar trebui sa primesc banii pentru primul medical?stiu ca acesti bani desi initial ii iau de la angajator acesta ii recupereaza ulterior de la stat.cineva mi-a mai zis ceva dar nu am inteles f clar, ceva de genul ca daca suma pe care o da angajatorul salariatului e mai mare decat contributia nu stiu ce trebuie sa faca angajatorul sau ceva de genul asta (poate reusiti sa ma lamuriti si cu acest asptect) va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sir28 , utilizator 21:41, 29 Februarie 2012
Cf.Norme 60/32/2006:

ART. 48
Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. 76
Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.#M5

ART. 77
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depăşesc obligaţia lunară de plată a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurări de sănătate solicitarea scrisă conform modelului prevăzut în anexa nr. 12, la care se ataşează Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevăzut în anexa nr. 18, precum şi, după caz, dovada achitării contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioară pentru care se solicită restituirea.

Cf. OUG158/2005:

ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe
baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document
justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5
a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă,pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj, până la data de 10 a lunii
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen recuperare sume fnuass mary_catalina mary_catalina Buna dimineata, Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire. Termenul de 90 de zile in care angajatorul poate depune dosarul de recuperare sume de la FNUASS ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de maternitate Angela Stancioi Angela Stancioi Buna ziua, indemnizatia pentru concediul de maternitate este suportata de catre angajator sau de catre CASS ca si in cazul indemnizatiei pentru incapacitate ... (vezi toată discuția)
Sunt angajata la societatea mea, cine imi plateste concediul prenatal? lilyana21 lilyana21 Buna ziua, Sunt angajata la societatea mea si in ultimele 3 luni am fost in concediu prenatal. Vreau si eu sa stiu cand ,unde si cine imi plateste concediul ... (vezi toată discuția)