avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... GESTIONARI SI COMISII DE INVENTAR, in societati ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

GESTIONARI SI COMISII DE INVENTAR, in societati comerciale

Buna ziua,

Am convingerea ca noul subiect respecta tema in care a fost incadrat.
Sotia este gestionar de aprox 10 ani, la o fosta firma de stat, preluata de o societate comerciala privata. Anul acesta in comisia de inventariere s-a nimerit un asa zis " dur ", care a incercat sa-si dovedeasca " eficienta " prin gasirea unor probleme in gestiune. Dupa inventarierea primului compartiment din gestiunea aferenta, uleiurile, in urma calculelor facute de persoana respectiva care este ( a fost ?? ) seful comisiei de inventariere, au rezultat minusuri de cca 2-3 LITRI !!!, POATE CHIAR DE 5-6 LITRI !!!, specificate pe fisa de inventar. Sotia nu a fost de acord cu modul in care s-a calculat cantitatea din butoaie ( de cca 200 - 220 litri ), oprind inventarul si anuntand conducerea unitatii.
S-A DOVEDIT CA MODUL DE CALCUL AL RESPECTIVULUI A FOST ERONAT.
Problema este pe rol, derulandu-se ( se pare ) un nou inventar cu o alta comisie pentru respectivul compartiment - uleiurile. Se pare totusi ca exista intentia ca dupa efectuarea inventarului la compartimentul respectiv, COMISIA INITIALA CARE A GRESIT !!, sa reia ???, inventarul la restul compartimentelor gestiunii.
Ca si observator extern exista posibilitatea sa fiu partinitor, insa am impresia ca este vorba de o potentiala hartuire si solicit VA ROG, AJUTOR.
POATE DPDV LEGAL O COMISIE CARE INITIAL A GRESIT IN CALCULAREA STOCURILOR, SA REIA LA ALT COMPARTIMENT AL ACELUIASI GESTIONAR, INVENTARUL ?
CU POATE RESPECTIVUL GESTIONAR SA REFUZE COMISIA IN CAUZA ?

Va multumesc anticipat pentru sugestii
Cel mai recent răspuns: mihaiu , utilizator 12:14, 14 Noiembrie 2008
Sa discute cu conducerea si sa puna o astfel de intrebare direct, daca exista posibilitatea ca vechea comisie sa reia inventarul si de ce ar fi numita aceasi comisie care s-a dovedit incompetenta. In functie de raspuns va ganditi la alta metoda de evitare a situatie. Poate ca se va dovedi ca si conducerea gandeste la fel ca d-na.
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Counducerea s-a dovedit flexibila in aflarea adevarului si daca va continua asa inseamna ca o intereseaza doar stocurile reale si daca are sau nu lipsa gestionarul.
In orice caz comisia va continua inventarul in noua compunere, daca nu se dau alte dispozitii de catre conducere, doarece o dat numita o comisie si mai apoi refacuta nu se mai revine asupra compunerii sale ci se va continua inventarul pana la finalizarea lui.
Gestionarul are dreptul sa fie vigilent sa faca orice obiectiuni ( in scris) atat in procesul verbal de la inceperea inventarului cat si pe parcursul desfasurarii acestuia.
La final se va incheia un proces-verbal de inventariere in care gestionarul trebuie sa faca mentiunile pentru care anumite produse apar diferente cantitative sau calitative( deprecieri), etc, etc
In caz ca vor fi probleme gestionarul se va apara in fata conducerii, in fata instantelor cu acest acte si alte mijloace de dovedire.
In cazul in care are o atitudine pasiva si nu face acest lucru fara acte si alte probe odata gasit vinovat gestionarul se poate face vinovat de orice abatere disciplinara sau penala.
Este posibil ca dimpotriva patronatul sa aprecieze ca are un gestionar capabil si vigilent si ca atare sa doreasca sa pastreze in functie asemenea gestionari de incredere.
Numai sotia dvs cunuaste mai bine realtia de serviciu si intentiile conducerii societatii si ca atare trebuie sa procedeze in consecinta !

Cu stima ,
av Anghelus Ion Gabriel
Va multumesc pentru sugestii si interesul acordat. Am sa va tin la curent cu desfasurarea evenimentelor. Nu poate ( si nu este ) vorba de abateri. Dpdv profesional, inclusiv al relatiilor de serviciu nu este normal ca o comisie care s-a dovedit ca a gresit ( fiind influentata de presedintele comisiei de inventariere ), sa primeasca decizia de a efectua inventarul la alte compartimente ale gestiunii, si la cel la care s-a dovedit aceasta greseala sa fie numita ALTA comisie. Ideea in sine este o contradictie si pot aparea factori personali care sa afecteze buna desfasurare a inventarului. Ramane totusi intrebarea de baza, daca exista vreun temei legal, in conditiile in care se dispune acest lucru de catre conducerea societatii comerciale respective, de a refuza acel membru ( sau aceea comisie de inventariere ), CARE PRIN GRESEALA CLAR DEMONSTRATA, SI-A DOVEDIT LIPSA DE PROFESIONALISM.

Cu respect,

Mihai Z.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stampila de certific regularitatea, legalitate si oportunitatea operatiunilor croberta croberta Intr.o institutie publica persoana care aplica ştampila de certific regularitatea, legalitate si oportunitatea operatiunilor poate presedinte in comisia de ... (vezi toată discuția)
Gestiune in perioada cim perioada determinata diadora_74 diadora_74 Intr-un CIM pe perioada determinata este obligat angajatul sa preia gestiunea?! Daca refuza sa-si dea acordul, care pot fi consecintele? Poate fi obligat? (vezi toată discuția)
Raspundere membru in comisia de inventariere! rexhunt rexhunt Am semnat la un moment dat acel document care rezulta in urma inventarierii generale a patrimoniului (cu elementele de activ, de pasiv, credite, bunuri ... (vezi toată discuția)