avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drept la despagubiri?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drept la despagubiri?

Buna seara. Am si eu o intrebare. Mama mea lucreaza in italia la o familie ca babysitter. (lucreaza cu acte in regula , contract) Acum 2 zile a avut loc un eveniment neplacut. Centrala apartamentului a avut o defectiune, in urma careia mama mea a fost intoxicata cu dioxid de carbon(situatie grava mama ajungand in spital cu salvarea in stare inconstienta).Acum a fost externata...se simte mai bine.. dar.inca mai este riscul sa apara probleme pe termen lung.Mentionez ca centrala este tinuta intr-o debara fara aerisire asa cum este legea la noi. Intrebarea mea este are mama dreptul la vreo despagubire? Va multumesc
Vad ca nu se risca nimeni sa dea un raspuns pt ca probabil nimeni nu cunoaste legislatia din Italia am sa-mi expun eu o parere intemeiata pe o deductie logica.
Tinand cont ca Legea 319/2006, care se aplica in Romania, transpune Directiva Consiliului European nr. 89/391/CEE privind introducerea de masuri pentru promovarea imbunatatirii securitatii şi sanatatii lucratorilor la locul de munca, care obligatoriu are si in Italia o transpunere legislativa similara putem trage concluzia ca persoanelor care desfasoara o munca casnica nu li se aplica legislatia de securitate a muncii. Cel putin in Romania in baza acestei legi ce are caracter european accidentul suferit de mama dumneavoastra nu ar putea fi incadrat ca accident de munca iar cel accidentat ar putea solicita despagubiri de la angajator doar in instanta.
Cand afirm aceste lucruri ma bazez:
- pe prevederile art. 5 din lege
Art. 5. - In sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum şi ucenicii şi alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice

-si pe faptul ca legea se aplica doar celor ce au calitatea de lucrator
Art. 3. - (2) Prevederile prezentei legi se aplica angajatorilor, lucratorilor şi reprezentantilor lucratorilor.
Totusi cred ca ar tr sa consultati un avocet din Italia specializat in legislatia muncii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hg 1028-2006 Maria_Patru Maria_Patru Buna ziua. In HG 1028-2006 sunt mentionate cerinte minime SSM referitoare la lucrul cu calculatorul. In anexa 1 la punctul d) este specificat ca \"La ... (vezi toată discuția)
Nivel zgomot Eugen M. Eugen M. Care este limita maxima admisa de zgomot intr-o croitorie? Am masurat zgomotul cu o aplicatie si rezultatul este de cca 75 dB. Ma intereseaza daca este normal ... (vezi toată discuția)
Elevi practicanti ady09 ady09 penrtu elevii care desfasoara practica de studii in cadrul unei societati este necesara instruire individuala si fisa proprie sau se poate face o instruire ... (vezi toată discuția)