avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Nivel zgomot
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Nivel zgomot

Care este limita maxima admisa de zgomot intr-o croitorie? Am masurat zgomotul cu o aplicatie si rezultatul este de cca 75 dB. Ma intereseaza daca este normal si ce pot face legal sa rezolv aceasta problema. Va multumesc!
Eugen
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2019
Eugen M., utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:16, 25 Februarie 2019
Trebuie sa studiati HG nr. 493/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare - Cerinte minime de securitate si santate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de zgomot.
-Art. 8 In indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia nationala care transpune Directiva 89/391/CEE, angajatorul trebuie sa evalueze si, daca este necesar, sa masoare nivelurile de zgomot la care sunt expusi lucratorii.
-Art. 12 Evaluarea si masurarea prevazute la art. 8 trebuie sa fie planificate si efectuate de catre serviciile de protectie si prevenire competente la intervale adecvate, luand in considerare, in special, prevederile din legislatia nationala care transpun prevederile din Directiva 89/391/CEE referitoare la aceste servicii.
-Art. 16 (1) Angajatorul trebuie sa detina o evaluare a riscurilor si trebuie sa identifice masurile care trebuie luate pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, in conformitate cu legislatia nationala care transpune Directiva 89/391/CEE.
(2) Evaluarea riscurilor trebuie sa fie inregistrata pe un suport adecvat care sa asigure pastrarea datelor.
(3) Evaluarea riscurilor trebuie sa fie actualizata periodic si ori de cate ori s-au produs modificari semnificative care pot sa conduca la expunerea lucratorilor la zgomot sau atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii fac necesar acest lucru.
-Art. 19 Pe baza evaluarii riscurilor prevazute la art. 8-16, atunci cand sunt depasite valorile de expunere superioare de la care se declanseaza actiunea, angajatorul trebuie sa stabileasca si sa aplice un program de masuri tehnice si/sau organizatorice pentru reducerea expunerii la zgomot, tinand seama, in special, de masurile prevazute la art. 17 si 18.
-Art. 26. - Expunerea lucratorului la zgomot, determinata potrivit art. 6, nu trebuie sa
depaseasca, in nici un caz, valorile limita de expunere.
-Art. 27 Daca se constata expuneri peste valorile limita de expunere, in pofida masurilor luate pentru aplicarea prezentei hotarari, angajatorul trebuie:
a) sa ia de indata masuri de reducere a expunerii sub valorile limita de expunere;
b) sa identifice cauzele expunerii excesive;
c) sa adapteze masurile de prevenire si protectie pentru a evita orice recurenta.
Solicitati angajatorului sa incheie contract cu DJSP sau o firma autorizata de catre Ministerul muncii si Ministerul sanatatii pentru a se efectua determinari de zgomot la locurile de munca si sa se emita buletine de determinare noxa. In aceste noxe se mentioneaza valoarea determinata si valoarea maxim admisa la locul de munca. In solicitare cereti sa vi se puna la dispozitie aceste buletine de determinare nivel de zgomot existent la locurile de munca/ posturile de lucru.
Daca se inregistreaza depasiri ale valorii maxim admise, angajatorul trebuie sa ia masuri cu termene si responsabilitati.
Daca angajatorul nu se conformeaza pentru respectarea legislatiei puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hg 1028-2006 Maria_Patru Maria_Patru Buna ziua. In HG 1028-2006 sunt mentionate cerinte minime SSM referitoare la lucrul cu calculatorul. In anexa 1 la punctul d) este specificat ca \"La ... (vezi toată discuția)
Mediul de lucru Maria_Patru Maria_Patru Buna ziua. As vrea sa aflu daca in legislatia de protectia muncii sunt facute precizari referitoare la permiterea sau interzicerea muzicii la locul de munca ... (vezi toată discuția)
Determinare noxe chimice la locurile de munca Anca1967 Anca1967 care este periodicitatea determinarii noxelor chimice la locurile de munca ( anual, la schimbarea tehnologiei..) (vezi toată discuția)