avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Mediul de lucru
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Mediul de lucru

Buna ziua.
As vrea sa aflu daca in legislatia de protectia muncii sunt facute precizari referitoare la permiterea sau interzicerea muzicii la locul de munca sau ce presupune un mediu de lucru adecvat dpdv al zgomotului.

Din pacate lucrez intr-un birou cu doua colege care pun tot timpul radio pe calculator pe motiv ca conducerea le-a permis si sunt foarte deranjante in desfasurarea activitatii.
Chiar daca au o permisiune verbala de la director nu exista in legislatie vreo mentiune specifica prin care sa nu se permita acest lucru?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:00, 5 Septembrie 2018
Sunt aplicabile prevederile HG nr. 493/ 2006 Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de zgomot,
-art.5 Pentru aplicarea prezentei hotarari, valorile limita de expunere si valorile de expunere de la care se declanseaza actiunea angajatorului privind securitatea si protectia sanatatii lucratorilor in raport cu nivelurile de expunere zilnica la zgomot si presiunea acustica de varf sunt fixate dupa cum urmeaza:
a) valori limita de expunere: L(EX, 8h) = 87 dB(A) si, respectiv, p(varf) = 200 Pa 1 ) ;
b) valori de expunere superioare de la care se declanseaza actiunea: L(EX, 8h) = 85 dB(A) si, respectiv, p(varf) = 140 Pa 2 ) ;
c) valori de expunere inferioare de la care se declanseaza actiunea: L(EX, 8h) = 80 dB(A) si, respectiv, p(varf) = 112 Pa 3 ) .
-art. 8 In indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia nationala care transpune Directiva 89/391/CEE, angajatorul trebuie sa evalueze si, daca este necesar, sa masoare nivelurile de zgomot la care sunt expusi lucratorii.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare obliga angajatorul sa identifice si sa evalueze riscurile profesionale pentru lucratori, pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii/ activitati, etc.
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
Puteti sesiza angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data despre situatia existenta la locul dvs. de munca si sa-i solicitati sa efectueze determinari de zgomot. Determinarile de zgomot se fac cu sonometru de catre DJSP sau firme autorizate de catre MM si MS. Se emit buletine de determinare noxe care compara valoarea determinata cu valoarea limita, admisa.

Multumesc, dar zgomotul nu cred ca atinge aceste valori.
Muzica este totusi o modalitate de distragere a atentiei.
Ma interesa daca este specificat pe undeva ca mediul de lucru trebuie sa permita concentrarea la activitatile profesionale si ca factorii de natura neprofesionala care distrag atentia nu sunt permisi.
Daca nu va puteti concentra la munca dvs. datorita muzicii puteti sesiza angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data si acesta are obligatia sa rezolve situatia creata - vedeti art.8.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hg 1028-2006 Maria_Patru Maria_Patru Buna ziua. In HG 1028-2006 sunt mentionate cerinte minime SSM referitoare la lucrul cu calculatorul. In anexa 1 la punctul d) este specificat ca \"La ... (vezi toată discuția)
Nivel zgomot Eugen M. Eugen M. Care este limita maxima admisa de zgomot intr-o croitorie? Am masurat zgomotul cu o aplicatie si rezultatul este de cca 75 dB. Ma intereseaza daca este normal ... (vezi toată discuția)
Muzică stresantă la locul de muncă. cum îmi pot determina colegii să renunțe la acest obicei? Rectificator Rectificator Lucrez intr-un atelier,rectific niste piese mici,acest job necesita concentrare maxima.Din pacate am niste colegi care prefera manele si muzica de ... (vezi toată discuția)