avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ajutoare de caldura scazute in registrul de casa!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ajutoare de caldura scazute in registrul de casa!

am preluat administratia unui bloc si, ulterior preluarii, am constatat ca fostul administrator a scazut ajutoarele de caldura (bonul de casa eliberat de RADET in baza sumelor virate de primarie) in registrul de casa :O, ajungandu-se la o diferenta in casa, in perioada 2006-2012, de 10.506 lei; cum se poate procedeaza in continuare, cu atat mai mult cu cat cenzora sustine ca e corect? am impresia ca dumneaei s-a multumit doar sa semneze actele: asociatia respectiva nu are registrul jurnal, registrul de casa a fost completat intr-un singur exemplar, s-a impartit dobanda de la fondul de rulment (au sume in depozit) la proprietari, soldul fondului de reparatii a fost calculat si inregistrat doar la total incasari la sfarsitul anului, nu cronologic pe proprietari si chitante, inregistrandu-se sume care se presupune ca vor fi incasate #-o oetc....va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
migaste, utilizator
Cel mai recent răspuns: migaste , utilizator 20:45, 12 Martie 2012
in primul rand ar fi fost bine sa verificati mai atent ceea ce preluati, in al doilea rand, pana nu trece prea mult timp de la "producerea faptelor" ar fi bine sa sesizati biroul de rel. cu asoc. de prop. din cadrul primariei si sa cereti un control amanuntit...In concluzie, se pare ca decontarea a fost facuta si cu stiinta cenzorului, altfel nu se poate... mi se mai pare ca banii decontati au fost impartiti in cel putin doua parti si sustrasi din casierie...Nu mi se mai pare ci este cert ca in aceea asociatie e debandada totala...numai asa se poate fura...
Daca va fi cazul cereti o expertiza contabila si chemati in judecata fosta contabila si cei direct implicati...
va dorim succes
In primul rand scoateti din platile facute in contul acelor ajutoare suma gasita in aceasta perioada, practic taiati randurile respective din RC, scrieti un PV in care detaliati pas cu pas sumele respective:
"S-a introdus in soldul casei
- suma din RC nr...... de la nr.crt...... [suma], rand taiat din RC
- suma din RC nr.......de la nr.crt.......[suma]" rand taiat din RC...... s.a.m.d

Soldul total il evidentiati in PV si il adaugati in soldul curent al casei si explicati care este rostul acestei operatiuni (ca ajurorul de incalzire a fost automat scazut din factura de catre furnizorul de agent termic si nu trebuia scos din evidenta soldului de casa).

Dobanda de la FR o puteti lasa acolo sau, daca va e relativ usor, o scoateti din FR si o adaugati ca suma totala in F.rep.

F.reparatii il puteti imparti, asa cum este acum ca suma totala, la apartamentele din asociatie, la toate, in funcie de cota-parte indiviza si din acest moment puteti tine acest registru.
N-am inteles exact ce inseamna ca sunt inregistrate sumele care urmeaza sa fie inregistrate....:-/

Faceti balanta si vedeti ce va iese.....si reveniti aici sa ne spuneti ce-ati constatat.
In legatura cu ajutoarelșe la incalzire, in loc. Iasi se procedeaza (nu stiu de ce nu se procedeaza la fel peste tot fiind sub incidenta aceleasi legislatii) astfel:
- furnizorul de ET (energie termica), in baza unui PV de lecturare a gigacalorimetrelor, intocmeste o factura pentru fiecare asociatie. Aceasta factura nu are nici in clin nici in maneca cu ajutoarele la incalzire. Cum spuneam, ai consuma xx Gcal * pretul/Gcal, rezulta yyyy lei. Factura este una singura, atat pentru incalzire, cat si pentru prep. apa. calda, dar este insotita de o anexa ”pe caprarii” - a se citi pe puncte de consum/scari/blocuri.

Cu privire la ajutoare la incalzire: conform legislatiei in vigoare, proprietarii care se incadreaza in prevederi, intocmesc acele cereri/declaratii pe proprie raspundere privind venitul, apoi DAC - Directia de Asistenta Comunitara intocmeste anexele privind situatia prop. din asociatie in care sunt aprobate valoarea procentelelor si suma maxima aprobata pentru fiecare proprietar.
In prima faza, dupa repartizarea costurilor cu incalzirea pentru luna de calcul, adiministratorul stie exact valoarea in Gcal. repartizata proprietarului... (solicitant de ajutor la incalzire), valoare pe care o trece in anexa 7. Aceasta anexa este trimisa la DAC care emite o alta anexa, anexa 8 cu valorile de ajutor aprobate. Nu mai spun ca aceste valori aprobate intra intr-o formula de calcul din care rezulta valoarea finala a jutorului la incalzire, iar administratorul o trece in lista de plata, valoare care va micsora suma finala de plata pe luna respectiva.
Deci, aceste ajutoare la incalzire nu au nici-o treaba cu registrul de casa. Daca casiera si cenzorul asa au procedat, ori nu au habar ce-i cu ei pe lumea aceasta, ori au gasit ei o sursa de a fura pe rupte din gestiunea asociatiei. In reg. de casa se trec numai sumele efectiv incasate si sume efectiv platite, altfel este golanie pe fata.
.....................
Sunt curios si eu - ca si altii de pe acest forum, sa aflu cum ce va iesit in final...
@migaste
Ajutoarele de incalzire in asociatia mea, se inregistreaza astfel:
In lista de plata pe o coloana apare suma repartizata drept incalzire; in coloana urmatoare, se inscrie cu minus, ajutorul pentru incalzirea locuintei calculat astfel: se aplica procentul de compensare acordat asupra consumului repartizat de asociatie, suma rezultata o compar cu valoarea ajutorului maxim stabilit si in lista se trece cu minus suma cea mai mica. Totalul ajutoarelor inscrise cu minus se va scadea din totalul facturii furnizorului, diferenta se achita furnizorului.
Justificare pentru suma ce nu se achita din factura o reprezinta anexa/borderoul ce se depune la furnizor.
Ceea ce ati relatat dvs. s-ar putea sa un mod complicat de abordare si anume a inregistrat ca incasate ajutoarele respective si a inregistrat ca plata integral factura de la furnizor cu toate ca a platit-o fara suma ce reprezinta ajutoare.
Da, e posibila si aceasta abordare. Am vazut si eu asta la o asociatie, numai ca......uneori uita sa faca una din operatiuni si ii iesea o mare "varza" in sold.

Ajutorul de incalzire nu se opereaza decat atunci cand se primeste chitanta centralizatoare si se opereaza numai in lista de intretinere.
Nici nu te atingi de RC cu acest document!

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la furnizor nathaly nathaly Sunt un locatar de pe aceeasi scara cu unul din utilizatorii de pe forum.Intrebarea mea este : mai multi locatari de pe aceeasi scara,putem plati facturile de ... (vezi toată discuția)
Chitante radet ndan57 ndan57 chitantele/bon de casa primite din partea RADET-ului ptr. \"ajutoare\" se trec in registrul de casa la incasari?. multumesc. (vezi toată discuția)
Administrator de bloc - modificare ajutor de incalzire pe lista de plata ClaudiuSP ClaudiuSP Buna seara eu si sotia mea am depus actele pentru ajutorul de caldura si administratorul ne-a trecut o suma pe hartii , cand am verificat la Coltern doamna de ... (vezi toată discuția)