avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Modificare nume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Modificare nume

Buna ziua. Am o nelamurire si nu stiu care ar fi pasii ce trebuie urmati.

Cetatean roman cu domiciliu in strainatate (avand totodata cetatenie dubla). Numele vechi este generic "Croitor", iar cel nou "Croitoru" - diferenta fiin doar de o vocala. In pasaportul romanesc, respectiv certificatul de nastere si de casatorie figurez cu numele vechi, "Croitor" (regimul sovietic a rusificat multe nume romanesti, schimband, adaugand sau inlaturand anumite vocale, fiind citite in rusa acestea nu mai "aduceau " a nume romanesti).

Doresc sa schimb numele corect si in actele romanesti. Din cate am inteles problema cica s-ar rezolva la primaria sect 1 din Bucuresti (nu am avut niciodata domiciliul in Romania). Dar nu stiu exact de ce acte as avea nevoie.

Ma poate cineva ajuta? De ce acte as avea nevoie si cam cat timp ar dure efectiv toate formalitatile? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: dyma1982 , utilizator 12:41, 6 Martie 2012
Informatii despre procedura gasiti in acest topic:

www.avocatnet.ro/content/for...

si in multe altele de pe forum daca tastati schimbare nume pe cale administrativa in campul Cautare in forum (in dreapta)

Daca mai aveti intrebari dupa ce il cititi, reveniti.
Nu prea inteleg ce inseamna numele vechi si numele nou, daca in actele de stare civila (certificat nastere si casatorie) si in pasaport aveti acelasi nume, poate detaliati putin.
Daca v-ati schimbat numele in cadrul procesului de naturalizare (aveti certificat de cetatenie straina pe numele de "Croitoru"), informatii gasiti aici: [ link extern ]
Nume vechi - ma refer la "Croitor". Asa apare in actele romanesti (pasaport RO cu domiciliu in strainatate, certificat de nastere RO, respectiv certificat de casatorie RO - pe vremea cand am obtinut redobandirea cetateniei romane, adica prin 1994, daca nu ma insel nu se emiteau certificate constatatoare de obtinere a cetateniei romane )

Nume nou - este "Croitoru" - asa apare de curand in actele straine (s-a modificat din Croitor in Croitoru, adica s-a adaugat un "U").

Acum vreau ca si in actele RO sa apara numele nou, adica CROITORU.

Am mai cautat pe forum, dar nu am gasit o situatie asemanatoare. In cazul meu nu este vorba de divort, vreau doar ca numele meu sa fie corectat, asa cum l-au avut si stramosii mei.

Imi cer scuze daca insist si s-a mai discutat aceasta problema, dar repet, nu am mai gasit ceva asemanator si poate cazul meu este putin diferit (tinand cont ca nu am avut domiciliul in Romania si am cetatenie dubla - Romania si Republica Moldova).

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
dyma1982, utilizator
Ati incercat sa contactati ambasada sau oficiul consular romanesc in circumscriptia caruia aveti domiciliul?
Pe baza documentului emis de autoritatile moldovene care atesta schimbarea numelui din "Croitor" in "Croitoru" si a pasaportului moldovenesc pe numele nou, puteti solicita inscrierea de mentiuni in actele de stare civila romanesti privind schimbarea de nume intervenita in strainatate. Aceasta procedura ar trebui sa o puteti efectua fie prin intermediul ambasadei/consulatului roman, fie personal sau prin mandatar cu procura speciala la primaria sectorului 1. Documentele necesare sunt cele mentionate in link-ul pe care vi l-am transmis anterior, dar fiind vorba de un document de emis de autoritatile moldovene, nu aveti nevoie de apostila sau traducere.
Dupa ce primiti certificatele romanesti cu numele nou, va puteti schimba si pasaportul.
Multumesc pentru precizari. Am sa mai insist la ambasada/consulat, desi initial cand m-am adresat acolo m-i s-a spus ca se rezolva numai la primaria sect. 1

Alte discuții în legătură

Dubla cetatenie Alinazzz Alinazzz Buna ziua!eu sunt in italia cu sotul si 2 copii.al doilea copil inca nu este inregistrat in Romania desi are aproapr doi ani .avem dubla cetatenie si eu, in ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre cetatean roman si cetatean american nascut in romania Capshuna Capshuna Bun gasit tuturor, iata situatia, eu cetatean american dar si roman (nascuta fiind in Ro) vreau sa ma casatoresc cu un barbat cetatean roman. Inteleg ca pe ... (vezi toată discuția)
Documente expirate - spania lorenabercea lorenabercea buna,am vrut sa ma angajez si mi-am dat seama ca am buletinul expirat si pasaportul il aveam expirat mai demult dar cum nu aveam nevoie de el nu lam ... (vezi toată discuția)