avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajator in insolventa, indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajator in insolventa, indemnizatie pentru cresterea copilului

Sora mea va putea primi indemnizatie pentru crestere copil?
Lucreaza in prezent la o firma care este deja declarata in insolventa si la care se concediaza angajatii in mod individual pentru scaderea cheltuieilor salariale. Nu stim ce va urma. Este insarcinata de o luna si jumatate si am vrea sa stim ce conditii trebuie indeplinite ca sa primeasca , peste 7 luni si jumatate, indemnizatia de crestere copil. Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
aurorapopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 3 Martie 2012
Art. 2. -(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
"a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;".
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

In logica mea ar trebui sa fie trimisa in somaj( somajul intra in stagiul celor 12 luni) , dansa va depune dosarul la somaj, va sta in somaj pana intra in prenatal, cand intra in acesta se intrerupe somajul. Dupa nastere intra in post natal, iar in a 43 a zi de la nastere depune dosarul pentu indemnizatia pentru cresterea copilului (in functie de optiune 1 an sau 2)... aa si inca ceva, vedeti ca si dvs va trebui sa stati acasa cu bebelu 1 luna dupa noile reglementari....:D
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
leuca_luminita, utilizator
Buna ziua. Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Da, am inteles ca si sotul va trebui sa stea acasa cu copilul. Se tot vorbea insa despre 11 luni mama si 1 luna cel putin tatal. Adica la 2 ani de stat acasa, sotul trebuie sa stea 2 luni minim cu copilul, nu? Multumesc inca o data, multa sanatate va doresc!
1. Tatal copilului trebuie sa stea si el in CCC cel putin o luna din totalul CCC dar nu este obligatoriu.

2. Daca tatal nu-si ia si el cel puti o luna de CCC atunci CCC al mamei se va scurta cu o luna.

3. Cel mai bine ar fi ca sa intre in somaj si apoi este mai simplu (v. raspunsul colegei mele @leuca_luminita), poate beneficia si de convcediu de maternitate si apoi si de CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de o luna luat de tata penesmaria penesmaria Buna ziua! Pe 14 august copilul implineste 2 ani. Mama este in concediu crestere copil, iar tatal vrea sa stea o luna acasa. Mama trebuie sa se intoarca la ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil 2 ani dana-stefi dana-stefi Buna ziua,am o nelamurire si v-as ruga daca doriti sa mi-o deslusiti : ma aflu in concediu de crestere copil de 2 ani,copilul nascut la inceputul lunii iulie ... (vezi toată discuția)
concediul crestere copil sinziasofiei sinziasofiei Buna ziua. Sunt in concediu crestere copil pentru un an de zile. Tatal trebuie sa stea si el o luna, dar inainte de a se nasta copilul a stat o luna in ... (vezi toată discuția)