Buna ziua ! In urma cu cateva zile am primit la firma unde lucrez o notificare precum sunt chemat la sediu pentru abteri la locul de munca. Nestiind despre ce este vorba am sennat presupusa notificare si coonstiincios m-am prezentat. Acolo se afla un avocat impreuna cu patronul care m-au chestionat intr-un mod abuziv , obligandu-ma sa-mi dau demisia. Subliniez ; nu sunt vinovat cu nimic din ce sunt acuzat. nu am acceptat demisia iar dansii m-au acuzat ca i-mi vor desface contractul de munca cu litera i . Ma-u trimis acasa si m-au pus sa astept telefon din partea dumnealor . intrebarea mea este; ce este de facut in cazul in care eu nu accept demisia nefiind vinovat, neavand abateri sub nici o forma .
Demisia este un act unilateral de vointa si deci nu puteti fi obligata sa demisionati. Daca vor sa va desfaca CIM din motive imputabile salariatului trebuie sa se faca cercetarea administrativa si numai dupa aceasta etapa vi se poate desface CIM. Daca aceasta decizie o considerati ca fiind abuziva puteti sesiza ITM. Atentie! Pana la emiterea deciziei de incetare a activitatii aveti calitatea de salariat, cu toate drepturile si obligatiile. Succes!
Bună ziua. Societatea nu vă poate forţa să vă daţi demisia. Atâta timp cât nu pot dovedi că sunteţi vinovat, nu vă pot concedia disciplinar, aşa încât este evident că sunteţi victima unui abuz. Nu încearcă decât să vă sperie ca să scape de dvs. Contactaţi de urgenţă ITM- ul.
Decizia de concediere se contestă în instanţă, dar dacă sunteţi trimis acasă este clar că nu veţi mai fi plătit pe perioada respectivă. Contactaţi ITM- ul cu încredere.
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară a avertismentului scris, în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită ;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare a avertismentului scris printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară ;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică ;
d) termenul în care sancţiunea poate fi contestată ;
e) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată .
Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării. Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
ITM are ca atribut controlul relatiilor de muncă ! Relatia contractuală dintre angajat şi angajator este consemnată în contractul de muncă şi astfel se naşte relaţia de muncă.
constatarea unei abateri este consecinţă cercetarii prealabile; abaterea presupune nerespectarea unor condiţii stipulate în regulamentul intern al societaţii; Abaterea trebuie să fie constatată de cineva îndreptăţit să o facă;
Incetare 61 a)
ade31
Buna ziua,
Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Demisie
mariuca4
Daca imi dau demisia in timpul unei cercetari disiplinare prealabile mai poate face seful ceva impotriva mea? Mentionez ca deja am primit 2 convocari pt ... (vezi toată discuția)