Un barbat cu permisul de conducere anulat s-a urcat la volan dupa ce a consumat alcool. A incercat sa depaseasca un autobuz dar soferul acestuia nu i-a permis sa depaseasca astfel incat inevitabilul s-a produs. Fac mentiunea ca soferul autobuzului a afirmat de fata cu pasagerii ca o sa-l tina in spate pana ajunge la destinatie. Bineinteles ca autoturismul este distrus in proportie de peste 90%.
Poate fi facut raspunzator soferul autobuzului pentru distrugerea autoturismului?
Soferul trebuia sa dea prioritate autobuzului sa reintre in trafic, in cazul in care acesta era oprit intr-o statie cu alveola. Relatarea dvs. e putin confuza. In ce mod soferul autobuzului nu i-a permis celuilalt sa nu depaseasca? Cine conducea regulamentar si cine a incalcat regulile de circulatie? Daca soferul autoturismului era baut si mai avea si permisul anulat, e putin probabil ca el sa fi fost cel care conducea regulamentar.
Autobuzul mergea in fata iar autoturismul in spate. De mai multe ori soferul autoturismului a incercat sa depaseasca autobuzul (ambele in mers in acelasi sens) dar soferul autobuzului a impiedicat aceasta manevra. La o alta incercare de depasire soferul autobuzului s-a apropiat mai mult de cel care il depasea fortand autoturismul sa iasa din carosabil. De aici reiese ca soferul autobuzului a creat starea de pericol. Si este cel putin un martor din autobuz care confirma. Intrebarea mea era daca consumul de alcool poate anula actiunea soferului de autobuz care a creat starea de pericol. Si aici ma refer strict la avarierea autoturismului si nu la celelalte elemente.
HG 1391/2006 prevede: ART. 119
Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:
a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.
Ca atare, daca situatia este asa cum ati prezentat-o, cond. autoturismului i se pot retine infractiunile de cond. fara permis si cu o alcoolemie care depaseste limita legala, iar soferului autobuzului care practic el e autorul accidentului, infractiunea de distrugere intentionata, cu obligarea de a suporta reparatiile autoturismului. Este gresita afirmatia care deseori se face: "ai fost baut, esti vinovat de accident". Nu, chiar daca esti mort de beat, daca n-ai incalcat vre-o alta regula de circulatie producatoare de accident, nu poti fi acuzat de producerea accidentului, doar pentru faptul ca ai condus beat.
Legislatie rutiera
imbroserv
Va rog, sa ma ajutati cu o informatie.Ce norme de circulatie au fost incalcate si ce sanctiuni se aplica unui sofer, care in deplasare,
loveste cu oglinda ... (vezi toată discuția)