avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Responsabilitati accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Responsabilitati accident

Buna ziua

Un barbat cu permisul de conducere anulat s-a urcat la volan dupa ce a consumat alcool. A incercat sa depaseasca un autobuz dar soferul acestuia nu i-a permis sa depaseasca astfel incat inevitabilul s-a produs. Fac mentiunea ca soferul autobuzului a afirmat de fata cu pasagerii ca o sa-l tina in spate pana ajunge la destinatie. Bineinteles ca autoturismul este distrus in proportie de peste 90%.
Poate fi facut raspunzator soferul autobuzului pentru distrugerea autoturismului?
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 21:53, 4 Martie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Soferul trebuia sa dea prioritate autobuzului sa reintre in trafic, in cazul in care acesta era oprit intr-o statie cu alveola. Relatarea dvs. e putin confuza. In ce mod soferul autobuzului nu i-a permis celuilalt sa nu depaseasca? Cine conducea regulamentar si cine a incalcat regulile de circulatie? Daca soferul autoturismului era baut si mai avea si permisul anulat, e putin probabil ca el sa fi fost cel care conducea regulamentar.
Autobuzul mergea in fata iar autoturismul in spate. De mai multe ori soferul autoturismului a incercat sa depaseasca autobuzul (ambele in mers in acelasi sens) dar soferul autobuzului a impiedicat aceasta manevra. La o alta incercare de depasire soferul autobuzului s-a apropiat mai mult de cel care il depasea fortand autoturismul sa iasa din carosabil. De aici reiese ca soferul autobuzului a creat starea de pericol. Si este cel putin un martor din autobuz care confirma. Intrebarea mea era daca consumul de alcool poate anula actiunea soferului de autobuz care a creat starea de pericol. Si aici ma refer strict la avarierea autoturismului si nu la celelalte elemente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Martie 2012
euroloser, utilizator
HG 1391/2006 prevede: ART. 119
Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:
a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.
Ca atare, daca situatia este asa cum ati prezentat-o, cond. autoturismului i se pot retine infractiunile de cond. fara permis si cu o alcoolemie care depaseste limita legala, iar soferului autobuzului care practic el e autorul accidentului, infractiunea de distrugere intentionata, cu obligarea de a suporta reparatiile autoturismului. Este gresita afirmatia care deseori se face: "ai fost baut, esti vinovat de accident". Nu, chiar daca esti mort de beat, daca n-ai incalcat vre-o alta regula de circulatie producatoare de accident, nu poti fi acuzat de producerea accidentului, doar pentru faptul ca ai condus beat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie rutiera imbroserv imbroserv Va rog, sa ma ajutati cu o informatie.Ce norme de circulatie au fost incalcate si ce sanctiuni se aplica unui sofer, care in deplasare, loveste cu oglinda ... (vezi toată discuția)
Alcool sau prioritate? poftica poftica Pe un drum cu prioritate din intravilanul unei localitati i-mi iese in fata din drepta, dintr-o curte un ditamai camion, cu intentia de a traversa pe sensul ... (vezi toată discuția)
Posibila ridicare abuziva permis ACManuela ACManuela Buna ziua, Eram cu [b]masina oprit inafara carosabilului [/b]din cauza unei explozii la roata. La un moment dat, a venit un echipaj de politie care a oprit ... (vezi toată discuția)