Speta: O persoana (parte vatamata) depune plangere prealabila pentru a sesiza savarsirea unei infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
Intrebare: Retragerea plangerii sau impacarea partilor poate avea ca efect incetarea urmaririi penale?
ART. 132 CP
Împăcarea părţilor
Împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă.
Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
Va sugerz daca va impacati, sa apare in acte ca v-ati impacat, nu ca vi-ati retras plangerea...
Depinde de infractiune. Sunt unele unde chiar daca v-ati impacat, procesul merge mai departe... atata tot ca cel vinovat risca de obicei amenda administrativa.
Am si eu o intrebare
La procuratura dosarul are "incetarea urmaririi penale" si cu toate ca am fost de 2 ori ca nu am primit in scris hotararea aceasta intarzie sa-mi fie comunicata in scris
Ce termen de comunicare exista, ce mai poate interveni
Va multumesc