Buna ziua o intrebare legat la articolu violare de domiciliu,este posibil ca prin retragerea plangerii in instanta,pt ca s-a ajuns la judecare in instanta,cel care a reclamat fals o violare de domiciliu sa nu aiba repercursiuni penale pentru cel reclamat?categoric nu sint probe de fortat sau intrare fortata pt cel ce a reclamat violarea de domiciliu,acesta avand intentia sa-si retraga plangerea formulata la politie dar nu a fost luat in seama si a ramas acea declaratie initiala la dosar care este inaintat in instanta,care ar fi probabilitatile pt cel reclamat sa nu aiba probleme de natura penala?? Va multumesc
În cazul infracţiunii de violare de domiciliu ,săvârşită în modalitatea descrisă în alineatul 1 al art. 192 cod penal, este incidentă instituţia împăcării părţilor .
Declaraţi în faţa instanţei că doriţi să vă împăcaţi cu făptuitorul, astfel ar trebui ca procesul penal să înceteze.
ART. 192
Violarea de domiciliu
#M21
Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
În cazul în care fapta se săvârşeşte de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună, în timpul nopţii sau prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
#B
Pentru fapta prevăzută în alin. 1, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
ART. 132
Împăcarea părţilor
Împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă. Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.