avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt calificat

La furtul calificat, prin efracție, se absoarbe violarea de domiciliu, dar la art.229, alin.2 NCP este o altă agravantă de violare de domiciliu sau sediu profesional. Când se comite aceasta din urmă? Se comite atunci când nu există distrugerea unui sistem de închidere, tipică efracției?
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
iftodinicoleta, utilizator
Art. 229, Noul Cod penal, art 229, furtul calificat:

(2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
c) de o persoană având asupra sa o armă,
pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Violarea de domiciliu nu se va reține separat, ci, această modalitate de comitere a furtului îi conferă caracter calificat și constituie o circumstanță agravantă.



În cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.


Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt calificat prin violare de domiciliu mariapanaite mariapanaite Ce parere aveti, in noul cod penal, in cazul in care furtul calificat are loc in varianta [i]prin violare de domiciliu sau sediu profesional[/i], se va retine ... (vezi toată discuția)
Intrebare dosar penal.. denisescu10 denisescu10 Buna ziua, Dosarul meu penal in care calitatea mea este de inculpat a fost trimis catre judecata iar intrebarea mea este urmatoarea am mai avut deschis un ... (vezi toată discuția)
Furt magazin AlexandraIc AlexandraIc Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog cu posibilele riscuri in cazul unui furt din magazine?Persoana in cauza este un baiat care s-a si drogat in trecut si ... (vezi toată discuția)