Intrebarea mea, dupa cum se vede in titlu, e ce edituri mai publica autori necunoscuti? Si, mai mult, chiar daca publica cineva, mai exista public pentru acesti autori? Cumpara cineva o carte care nu are un nume cunoscut scris pe ea?
Pacat ca s-a ajuns aici, vad in jurul meu atat de multa lume nepasatoare fata de cei care poate ar avea ceva de zis.
In general ceea ce publica editurile din autorii cunoscuti sunt reeditari ale romanelor sau volumelor de versuri ale acestora. Le stim...le-am citit, ne-au placut...poate le avem deja in biblioteca.
Autori necunoscuti..sigur ca da...Tarabele sunt pline de carti tiparite de diverse edituri, numele nu le putem posta pentru ca am incalca Regulamentul forumului.;). Ne atrag privirea datorita copertilor lucioase, titlurilor uneori pompoase, dar daca incercam sa gasim intr-un coltisor al memoriei autorul...:rolleyes: zau daca avem de unde sa-l luam. Daca si rasfoim cateva pagini, ne dam seama ca acea carte chiar nu isi merita pretul inscris pe ea. Aici nu este vorba de bani, ci in primul rand de calitatea a ceea ce se vinde. Dar cum acum nu se mai pune mare pret pe calitate, ci pe cantitate...de ce nu ar tipari si editurile carti pe banda rulanta ale unor autori necunoscuti? Eu sunt convinsa ca multe dintre aceste carti se recicleaza, ajung la maculatura...pentru ca mai rar se intampla sa cumparam o carte care nu prezinta interes pentru noi. Cel putin eu asa sunt.
Am cumparat cu placere romanele lui Mircea Eliade, Hortensia Papadat Bengescu, Octavian Paler. Insa am primit acum o jumatate de an o carte de la o prietena de aici din forum, Iuliana Bontea- careia ii multumesc inca o data. Autoarea, necunoscuta pentru mine: Elena Ciocodeica. Iar romanul scris de aceasta este exceptional. Poate daca as fi vazut aceasta carte pe o taraba nu as fi cumparat-o. Nu mi-ar fi atras atentia . Insa datorita Iuliei am descoperit-o si am ramas puternic impresionata de continutul si mesajul acesteia.
Ce vreau sa spun prin aceasta? Ca uneori, carti publicate de autori necunoscuti la edituri la fel de necunoscute pot fi foarte valoaroase din punct de vedere intelectual.