avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cine plateste taxa pentru atestatul profesional ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cine plateste taxa pentru atestatul profesional soferul sau patronul ?

sunt conducator de autovehicul 6.5 tone (masa maxima autorizata) si doresc sa ma informeze si pe mine cineva in cunostinta de cauza cine trebuie sa achite ,(mai precis cine are obligatia de a scoate banii din buzunar) taxa de scolarizare pentru obtinerea atestatului profesional pentru autovehicule de transport marfa intrucat nu-mi pot permite ca dintr-un salariu minim pe economie sa mai achit acea scolarizare.Doresc un raspuns daca se poate cat mai concret (conf legii). Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:06, 4 Martie 2012
cheltuiala o poate achita amgajatorul , desigur panand anumite conditii ulterioare ( sa nu demisionati un nr de ani..sa plataiti scolarizarea etc)
normal , ca orice fal de perfectionare profesionala( fie ca este de postliceala sau universitara), ea este suportata de cel ce vrea sa se perfectioneze deoarece el dobandeste atestatul si perfectionarea ...nu un eventual angajator
Nu este obligatorie sa fie platita de catre angajator ... insa daca se doreste acest lucru se poate incheia un act aditional la c.i.m. care sa cuprinda o clauza de formare profesionala ...

Art. 196. C.mun.
(1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

Art. 197 C.mun.
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 199 C.mun.
(1) În cazul în care salariatul este cel care are iniţiativa participării la o formă de pregătire profesională cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului, împreună cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulată de salariat potrivit alin. (1), în termen de 15 zile de la primirea solicitării. Totodată angajatorul va decide cu privire la condiţiile în care va permite salariatului participarea la forma de pregătire profesională, inclusiv dacă va suporta în totalitate sau în parte costul ocazionat de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru studii-care este legislatia in vigoare? ema.1 ema.1 Buna seara!Am si eu o intrebare referitoare la concediul pentru studii. Angajatorul meu mi-a aprobat, in scris, la data inscrierii in programul de pregatire , ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Program de lucru redus la 6 ore pe zi pentru pregatire profesionala, fara reducerea salariului ema.1 ema.1 Buna ziua. Doresc sa solicit angajatorului meu reducerea programului de lucru la 6 ore pe zi, fara reducerea salariului, in conditiile in care particip la un ... (vezi toată discuția)