avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Executare hotarare judecatoreasca irevocabila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Executare hotarare judecatoreasca irevocabila

Am castigat procesul de suspendare si de anulare a actului administrativ de concediere. Paratul a facut recurs care a fost respins ca nefondat. Hotararea judecatoreasca este irevocabila.

Ce trebuie sa fac pentru a aduce la cunostinta angajatorului hotararea irevocabila, care in plus contine si cheltuieli de judecata? Ma refer la:
1. Astept sa primesc o alta sentinta in care sa fie trecute rezultatele de la recurs sau completarea ca hotararea e irevocabila se inscrie pe sentinta de la fond in urma unei taxe judiciare de timbru? Dupa cat timp de la solutia instantei se poate face acest lucru?
2. Care este procedura pentru a face hotararea executorie in vederea platii cheltuielilor de judecata?
3. Trebuie sa solicit explicit angajatorului repunerea pe functie si plata cheltuielilor de judecata sau numai sa ii aduc la cunostinta hotararea irevocabila? Mentionez ca de la suspendarea actului administrativ ocup o functie echivalenta celei detinute anterior.

Actul administrativ se considera anulat de la data emiterii actului sau de la data hotararii judecatoresti irevocabile?

Multumesc pentru orice raspuns autorizat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:33, 4 Martie 2012
1. Hotarare dein recurs nu se comunica. mergeti si legalizati hotatrarea la tribunal adica sa scrie ca este def. si irevocabila.imediat, teoretic. practic aflati la tribunal.
2. mergeti la un executor judecatoresc cu hotararea.
3.ii solicitati
4 daca e anulat?!...de cand a fost emis
1. Hotararile irevocabile nu se mai comunica partilor ... prin urmare, mergeti la instanta si solicitati eliberarea unei copii legalizate de pe hotararea pronuntata cu mentiunea ca este irevocabila.

2. Dupa ce ati obtinut aceasta copie , depuneti la angajator o cerere pentru punerea in executare a acesteia , adica solicitati tot ce a pronuntat instanta in favoarea dvs.

3. Actul administrativ este anulat de la data incetarii raportului de serviciu si nicidecum de la data emiterii sau de la data ramanerii hotararii ca fiind irevocabila.
1) Pe hotararea pronuntata de instanta de fond, se va face mentiunea irevocabila prin respingerea recursului ca nefondat, insa dupa ce se va redacta decizia de recurs. veti aspepta circa 30 de zile pentru redactarea hotararii, dupa care veti solicita legalizarea hotararii instantei de fond contra unei taxe te timbru de 2 lei si a unui timbru judiciar de 0,15 lei.
2) Pentru a face hotararea executorie, dupa ce se redacteaza decizia de recurs, mergeti la arhiva instantei, depuneti o cerere de investire cu formula executorie, doua exemplare ale hotararii, un timbru judiciar de 0.30 lei si achitati o taxa judiciara de timbru de 6 le'.
3) Solicitati repunerea pe functie printr-un act pe care s obtineti nr de inregistrare, act in care veti face referire la dispozitiile instantei privind repunerea Dvs pe functia respectiva. Cu aceasta ocazie reamintiti acestuia si faptul ca are obligatia de a va plati cheltuielile de judecata si mentionati cum doriti a va fi achitate aceste cheltuieli ( de exemplu prin virarea intr-un cont).
4) Daca actul a fost anulat, atunci efectele acestuia se produc de la momentul emiterii actului.
Pana la data pronuntarii hot, acesta a fost suspendat, iar la acest moment in care ati castigat procesul se considera ca actul de concediere n-*a existat.
@freelis a scris
3. Actul administrativ este anulat de la data incetarii raportului de serviciu si nicidecum de la data emiterii sau de la data ramanerii hotararii ca fiind irevocabila




Imi pare rau. teoria nulitatii actului juridic spune nulitatea se aplica de la emitere, prin desfiintarea precti a acestuia.Actul administrativ este doar o specie de act juridic...


Actul a fost executat total sau partial, pana la hotararea de anulare, efectele nulitatii vor consta in :

a) desfiintarea retroactiva a actului

b) restituirea prestatiilor efectuate in temeiul actului anulat

Daca actul a fost executat , iar dobanditorul de drepturi le-a transmis la randul sau unor terti subdobanditori , pana la hotararea de anulare, efectele nulitatii presupun :

a) desfiintarea actului executat

b) restituirea prestatiilor efectuate in temeiul actului anulat

c) desfiintarea actului subsecvent



Efectul nulitatii se exprima in adagiul "quod nullum est, nullum producit effectum "-care rezulta din cele spuse mai sus.

Pentru a opera aceasta regula, este necesar sa fie aplicate princpiile efectelor nulitatii :

-retroactivarea nulitatii

-restabilirea situatiei anterioare- restituito in integrum- adica restituirea prestatiilor efectuate in temeiul actului anulat.

-anularea nu numai a actului initial ci si a actului subsecvent ( "resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis )



Principiul retroactivitatii.
Principiul consta in acea regula potrivit careia nulitatea nu produce efecte numai pentru viitor ci si pentru trecut, adica aceste efecte se suie pana in momentul incheierii actului juridic civil. Retroactivitatea presupune inlaturarea efectelor actului care s-au produs intre momentul anularii efective a actului; in temeiul acestui principiu, partile ajung in situatia in care n-ar fi incheiat actul juridic.

:offtopic:
Copy-paste despre efectele nulitatii actului admnistrativ le poate face oricine , dar in conditiile prevazute de Regulamentul de postare ... efectele le cunosc deja, chiar daca am vrut sa expun altceva.

Alte discuții în legătură

Raporturi de munca Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, Am fost eliberat din functia de director adjunct al unui liceu, am contestat decizia de eliberare din functie care a fost anulata de ... (vezi toată discuția)
Hotarari judecatoresti definitive si irevocabile neexecutate de functionari publici pin pin Buna ziua, va supun atentiei urmatoarele: Am obtinut 2 hotarari judecatoresti definitive si irevocabile una privind suspendarea executarii unui act ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Am si eu o intrebare: atunci cand un cetatean are o hotarare definitiva si executorie, reintegrarea se face pe acelas contract individual de munca ... (vezi toată discuția)