avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri dobandite in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri dobandite in timpul casatoriei

Sunt in divort si dupa ce voi termina divortul voi deschide o actiune de partaj. Am discutat cu fosta sotie si aceasta sustine ca nu o poate da nimeni afara din casa, chiar daca fac partaj, si nici nu o sa vad nici un ban de la ea. Totusi nu vreau sa renunt fiindca am muncit 19 ani pentru apartament si pentru toate bunurile din el. Banuiesc ca instanta nu va face asa cum doreste fosta mea sotie si ca voi avea dreptul la cel putin jumatate din apartament avand in vedere ca ea a stat o perioada fara sa lucreze nicaieri. Totusi ma intereseaza sa ma ajutati cu niste sfaturi in ceea ce priveste modul in care voi putea intra in posesia partii mele din apartament.Cum voi proceda ? Va trebui sa merg la un executor judecatoresc?Se va ocupa el de tot?Cum se va proceda daca ea nu va vrea sa vanda apartamentul si nici nu va vrea sa-mi plateasca o suma de bani pentru a ramane ea cu partea mea de apartament ce mi s-ar cuveni si mie?Se va scoate apartamentul la licitatie? Cine va face acest lucru? Executorul judecatoresc?
Va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi si va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:06, 15 Noiembrie 2008
Daca acest apartament a fost cumparat de soti in timpul casatoriei e bun comun.
Presupun ca nu e comod partajabil in natura (cu apartamentele e cam greu - nu au 2 bai, 2 bucatarii, 2 intrari etc)
Daca nu ajungeti la o intelegere, instanta, in raport de anumite criterii, va decide caruia dintre soti ii va fi atribuit apartamentul cu obligarea acestuia la plata catre celalalt sot a unei sulte reprezentand echivalentul in bani al cotei sale (apartamentul se evaluaza prin expertiza judiciara la valoarea de piata).
Abia dupa ce se obtine hotararea judecatoreasca, cel ce are dreptul la sulta poate pune in executare hotararea adresandu-se unui executor judecatoresc. Se poate ajunge astfel la vanzarea silita a apartamentului pentru achitarea sultei.

Sustinerea sotiei cum ca nu o poate da nimeni afara din casa, chiar daca nu ar plati, e hazardata.
In acest caz nu iese cum vrea sotia in totalitate.
Daca e bun comun si se va imparti in anumite cote chiar daca va primi ea in natura apartamentul veti primi o sulta, o despagubire.Deci, veti lua ceva bani.
Daca nu va da banii o veti putea executa silit.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire bunuri comune  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Sunt in divort si dupa ce voi termina divortul voi deschide o actiune de partaj. Am discutat cu fosta sotie si aceasta sustine ca nu o poate da nimeni afara ... (vezi toată discuția)
Neachitarea sultei sammy44 sammy44 Buna ziua . In cadrul procesului de partaj , mi-a fost atribuit apartamentul cu obligatia ca in termen de 5 luni sa achit o sulta . Data ultimei zile din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: ... smn smn Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: In 2006 am divortat,In 2006 in urma partajului intre soti, am primit apartamentul si ... (vezi toată discuția)