avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometru defect - furt?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometru defect - furt?

Buna ziua! In urma unui control inopinant al administratorului realizat in vederea combaterii fraudelor in ceea ce priveste furtul de apa s-a descoperit ca apometrul meu de la baie era defect( mai exact, martorul care a venit impreuna cu administratorul a observat ca era un pic stramb iar cand citez "i-a dat un bobarnac" a cazut partea superioara). Administratorul mi-a imputat faptul ca apometrul nu inregistra consumul de apa, cu toate ca, lunar la baie citeam cate 1-2 metri de apa (consum situat in limitele normalului tinand cont de faptul ca avem centrala). Dupa o ora am mers si am cumparat un apometru nou si l-am schimbat pe cel defect. Cu toate acestea, administratorul ma ameninta ca daca nu platesc pierderile de apa incepand cu luna octombrie - pierderi uriase- in jur de 50 de metri de apa lunar( mentionez ca la aceasta data au venit in apartament chiriasi) - cu toate ca si anterior lunii octombrie s-au inregistrat pierderi, va merge si ma va denunta la Parchet. Nici eu, nici chiriasii nu am avut cunostinta de faptul ca acel apometru era defect deoarece inregistra consumul de apa si nu am observat sa fi fost stramb - ba, din contra, s-ar putea ca din cauza impactuluil pe care "bobarnacul" martorului l-a avut sa se fi desprins partea superioara. Ce am de facut in aceasta situatie?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lala1 , utilizator 12:00, 5 Martie 2012
stati linistita
legal nu au cum sa va impute 50 mc de apa intr-o luna pt un apometru defect
daca vor proceda asa ii puteti da d-vostra in judecata sau reclama la primarie si veti fi indreptatita
mai mult de 5 mc/persoana nu au dreptul, legal sa va impute (nu-mi amintesc legea care permite o astfel de procedura)
la fel cum zicea si mony23 nu au cum sa va impute mai mult de 5 mc de persoana pe luna iar din cate am inteles pierderile sunt din octombrie deci numai in ultima luna va poate pune la plata 5 mc de apa iar acele contoare se numesc repartitoare de costuri deoarece precizia lor este jalnica iar un contor adevarat costa mult . Stati linistita nu au ce sa va faca
Nu vi se pot imputa toate pierderile de apa, ar fi o aberatie, cu atat mai mult cu cat se poate demonstra ca si inainte de luna octombrie au fost aceste pierderi.
Parchetul numai de asta nu sta sa ancheteze! E ridicol acest administrator al dv.
Norma pentru consum de apa - un total de apa rece si apa calda - este de 8,4 mc / persoana.

Informatie postata de @adriantot pe un alt topic recent:
ORDINUL Nr. 29/N al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei si a energiei termice... a fost publicat in MO 25/1994.
In ANEXA 1 la normativul-cadru se publica LISTA de baremuri orientative pentru determinarea in sistem pausal a consumurilor de apa pe categorii de consumatori:

4. Pentru imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda - 8,4 mc/persoana/luna.

[ link extern ]

Deci ce poate face el in mod legal este sa va considere, incepand cu luna octombrie, acest barem pentru necontorizati si sa va scada din el consumul pe care l-ati declarat in aceste luni.
Si cu asta basta!

Partea superioara a apometrelor - acel capac de plastic - se poate desprinde (de bine ce e lipit de producatorul contoarelor!!!), asta nu inseamna ca oamenii si fura!

Atitudinea administratorului este justificata de faptul ca incearca sa puna toate pierderile de apa in carca cuiva gasit din intamplare si fara vina de fapt, in culpa, ocazie cu care vrea sa se scape de aceste pierderi.

Nu platiti nimic in plus fata de ceea ce declarati in mod normal pana cand nu va reusi sa va demonstreze ca de-acum incolo, dupa ce v-ati montat un nou apometru pe care, citindu-l in fiecare luna, va da alt consum, mai mare, decat cel declarat anterior si ca nu se mai inregistreaza pierderi in scara dv.
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
elga50, moderator
Va multumesc frumos pentru raspunsuri! M-am mai linistit acum. Va doresc o zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometru defect adrianaghita adrianaghita Buna seara, am depistat ca apometrul din baie (apa calda) incepuse sa inregistreze din ce in ce mai mult intr-o luna. L-am schimbat cu unul nou, iar pe cel ... (vezi toată discuția)
Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)
Apometre plus pierderi alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Am apometre apa calda si apa rece. De luna trecuta administratorul a inceput sa puna lunar si o cantitate suplimentara de metri cubi apa rece si apa ... (vezi toată discuția)