avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contraventie trimis de CNADNR dupa o ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contraventie trimis de CNADNR dupa o luna de zile

Buna ziua.
Am fost "prins' de aparatul CN... de doua ori in luna mai anul trecut, la cateva zile, fara rovigneta, pentru ca nu am fost atent cand a expirat.
Ambele PV mi-au fost comunicate, spre dsfarsitul perioadei de 6 luni, dupa 30 de zile de la intocmirea PV, drept care le-am comunicat acest lucru, sustinand ca s-a prescris executarea sanctiunii contraventionale -amenzii. conform art. 14 din OG 2/2001.
Dupa vreo alte 2 luni, in februarie 2012 mi se raspunde ca trebuia sa-i dau in judecata pentru anularea PV, in 15 zile de la data comunicarii.
Poate o fi asa, dar ce valabilitate mai are un act daca efectul lui s-a prescris de drept? De ce sa il transforme ei in titlu executoriu si sa mi-l trimita la finantele publice, daca termenul de comunicare era depasit?
Merg la presiune si intimidare sau chiar o sa inscrie amenda si despagubirea la admin. fin.?
Va rog sa-mi spuneti daca mai pot face ceva. De la admin. fin. nu am primit nimic.
Cu stima si multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 20:05, 10 Martie 2012
prescrierea aplicarii sanctiuni trebuie constata de instanta de judecata nu se aplica de drept. trebuia sa contestati in termenul de 15 zile de la comunicare. Acum incercati cu contestatie la executare...
Aplicarea sanctiunii faptei contraventionale se face in termen de 6 luni de la data savarsirii ei - art. 13 alin. 1 din OG 2/2001. Comunicarea procesului verbal de sanctiune se face in cel mult o luna de la data aplicarii ei - art. 25 din OG 2/2001.
Calculati 6 luni de la data constatarii ca si perioada legala pentru aplicarea sanctiunii si o luna de la data intocmirii procesului - verbal ca si perioada legala de comunicare.
Daca nu s-au respectat aceste termene, trebuia sa formulati plangere impotriva procesului - verbal, conform art. 31 din acelasi act normativ, respectand perioada de 15 zile. Nu ati facut-o amenda s-a transformat in titlu executoriu.
multumesc dna av. Antonela si dl Huzum, problema este acum la contestarea executarii dupa ce nu am contestat in 15 zile cium am spus si eu.
Trebuie sa primesc ceva de la fin. publice, ma duc eu sa constat ca s-a transmis la acestia sau ma asteapta sa vin sa platesc, eventual blocandu-mi posibilitatea ridicarii vreunui act, daca nu platesc?
Daca ei nu-mi comunica nimic pana la o asemenea situatie ca am eu nevoie de ceva, ce si cum pot contesta? Ma gandesc ca trebuie sa am un act fiscal, un act administrativ de impunere si abia pe acesta sa-l contest la executare ca are la baza un PV lovit de nulitate pentru ca aplicarea sanctiunii s-a prescris... Poate mai stiti ceva.
Am vazut o sentinta chiar aici pe avocatnet care anula PV pentru lipsa semnaturii. fiindca OG 2/2001 nu prevede semnatura electronica a agentului contestator (nu era vb de semnatura mea, care oricum lipseste ca nu am fost de fata). Insa era o expunere, nu o copie cu instanta si nr. dosarului si hotararea din data X.
Mai mult, cele 2 PV nu sunt semnate de fapt deloc de vreun ag. ct., sunt numai stampile aplicate probabil electronic, automat.
Multumesc si daca sunt indrumat sa fac ceva bun..., dau si la altii! Pentru ca aceasta maniera de transformare in titlu executoriu a unui PV expirat NU CRED CA ESTE CORECTA SI MORALA!
Din punctul meu de vedere, daca sunt respectate termenele din OG 2, este corect. In privinta semnaturii aveti dreptate, se poate contesta pe acest element care duce la nulitate absoluta. Dar, plangerea se face in termenul de 15 zile. Ori daca contravenientul nu a facut-o, a decazut din dreptul de actiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie somatie plata transmisa pentru amenzi platite vlad nicolae vlad nicolae Am primit o somatie de la Administratia Financiara pentru plata a 3 amenzi (numai amenda, fara despagubire) cu rovigneta. Din acestea, 2 le-am platit (numai ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)
Rovinieta-contestatie rona_d rona_d Buna ziua! In ce masura pot cere anularea unei amenzi pentru lipsa rovinieta din 2013, daca abia am aflat de ea, primind prin posta o somatie si un titlu ... (vezi toată discuția)