avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestatie somatie plata transmisa pentru amenzi ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestatie somatie plata transmisa pentru amenzi platite

Am primit o somatie de la Administratia Financiara pentru plata a 3 amenzi (numai amenda, fara despagubire) cu rovigneta. Din acestea, 2 le-am platit (numai amenda, fara despagubire) iar de una nu stiu. Nu am trimis instiintare privind plata la CESTRIN.
Pe somatie scrie ca impotriva somatiei se poate depune plangere in 15 zile si cam atat. Mai am 3 zile...
Din cate stiu, orice act poate fi atacat printr-o contestatie la emitent.
Este obligatorie actiunea in instanta, sau pot trimite dovada platii la CESTRIN si Administratia Financiara si se stinge datoria ?
Cel mai recent răspuns: aurora_oprescu2009 , utilizator 13:27, 18 Iunie 2012
Greu de raspuns.
Teoretic, in cazul dvs., doar contestatia in instanta va garanteaza ca se va sterge datoria.
Teoretic.

Practic, este posibil ca functionarii sa o stearga din evidenta si sa inceteze executarea silita si numai pe baza unei adrese din partea dvs. Se poate intampla asa, insa nimic nu-i obliga pe functionari sa o faca, in lipsa unei hot. judecatoresti

Eu am avut experiente in ambele directii. Intr-un caz au anulat somatia si au inceput executarea silita numai pe baza unui e-mail. Si-au si cerut scuze ca au inceput executarea, motivand ca ei nu au stiut starea creantei (au primit pv de la alt departament, care nu le-a spus ca amenda e contestata / platita).
In alt caz, nici n-au vrut sa auda de incetare, m-au trimis la instanta sa contest si sa suspend executarea silita, chiar daca le-am aratat ca debitul este inexistent.

Oricum ar fi, aveti grija ca puteti avea doua executari silite: una a finantelor, pentru amenda = creanta fiscala, alta a CNADR, pentru tariful de despagubire. Iar executorii CNADR au cheltuieli de executare mari.
Am sa incerc maine sa ii contactez la administratia financiara. Poate reusesc sa ma inteleg amiabil. Altfel, ma costa mai mult instanta decat amenda. Probabil ca pe asta se bazeaza si ei...
Posibil sa ma insel, nu am timp sa verific acum... Insa parca am auzit pe undeva ca inceperea executarii silite fiscale fara titlu executoriu valabil este infractiune, ceva legal de abuz in serviciu...
Succes!
Multumesc pentru raspunsurile de pana acum.

Am fost la administratia financiara unde mi s-au scos din evidenta cele doua amenzi platite. In schimb am aflat ca la ora actuala exista doua amenzi neplatite in evidenta lor (probabil vor mai veni), amandoua din luna decembrie 2011, despre care eu nu am habar. Am cerut, la sfatul unei functionare, sa mi se puna la dispozitie copia PV -urilor.

Va rog sa ma ajutati in continuare cu urmatoarele lamuriri:

1. Din cate stiu, plangerea contra amenzilor se face de la data luarii lor la cunostinta.
Data luarii la cunostinta poate fi data somatiei Adm. fin. (25.04.2012) sau data cand voi primi copiile ?
2. Este adevarat ca PV -urile trebuiau transmise si luate la cunostinta in 6 luni de la constatare, sub sanctiunea nulitatii ?
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
vlad nicolae, moderator
1. Nu stiu sigur cum ar putea fi interpretata aflarea de la admin fin. ca aveti amenzi, dar sigur nu drept comunicare a PV.
Despre comunicarea de catre admin fin. a unei copii de pe PV, nici asta ar putea echivala cu comunicarea PV conform legii.
ART. 25 din OG 2/2001 zice:
(1) Procesul-verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie, contravenientului si, daca este cazul, partii vatamate si proprietarului bunurilor confiscate.
(2) Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia


2. Stiti dvs. ceva, dar mai complet ar fi:
A. PV trebuie intocmit in 6 luni de la data faptei. Altfel, aplicarea sanctiunii contraventionale se prescrie. Cum invocati prescriptia odata ce a inceput executarea dvs. silita?
In contestatie la PV, daca vi s-a comunicat si mai sunteti in termen, fie in contestatie la executarea silita.
Recomand prima varianta.

B. PV trebuie comunicat in 1 luna de la data intocmirii.
Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Cum invocati aceasta prescriptie? In contestatie la executarea silita inceputa de Admin. Fin.
Atentie, contestatie la executarea silita, nu la procesul-verbal.
De data asta chiar ar trebui sa faceti contestatie la executarea silita, nu mai merge la "mica intelegere cu finantele".



CNADR tinde sa ... intinda la maxim aceste termene (de 6 luni si de 1 luna), fara insa a le depasi (isi pastreaza o marja de 10 zile pana la termenul maxim). De regula.
Dvs. trebuie sa vedeti actele exacte.
Din cauza ca nu comunica sanctiunile decat la limita maxima a termenelor, vinovatul nici nu isi da seama ca a circulat 7 luni fara rovinieta. In timpul asta se pot aduna zeci de amenzi.

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Contraventie rovinieta expirata constatata dupa 6 luni CristinaPolgar CristinaPolgar Buna ziua, Este legal ca dupa 6 luni sa se intocmeasca proces verbal de constatare a unei contraventii? Mai exact: am primit de la CNADR in luna ... (vezi toată discuția)
Procese verbale adrian_94 adrian_94 amenzile de circulatie trimise prin posta recomandate daca nu se semneaza pt. ridicarea scrisorilor , ce se intampla cu ele daca a trecut mai mult de 6 luni de ... (vezi toată discuția)