avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme legate de contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme legate de contractul de munca

Am o intrebare...
1.Se fac in curand 4 ani de cand lucrez in cadrul unei companii private. Nici pana in ziua de azi nu mi s-a dat vre-o copie la contractul individual de munca, desi mi s-a spus ca dupa ce se v-a semna...aproba... etc. la camera de munca mi se va da o copie. Ce pot sa fac pentru a intra in posesia unei copii de pe acest contract?
2. Postul pe care il ocup este de administrator retea... ceea ce implica ca zilnic am in fata cel putin 1 monitor CRT pana la 3 monitoare. Stiu ca exista spor de ecran. La inceput a trebuit sa fac cerere pentru a mi se acorda. La inceput acum 2 ani era in jur de 7%... acum m-am uitat pe fluturasul de salariu (care nu se da in fiecare luna) ca a ajuns la 3%. As dori sa stiu cat este acest spor de ecran si in ce lege este specificat. Presupun ca nu se acorda si retroactiv.
3. Nu am nici fisa postului... am cerut-o o data si mi s-a spus la ce am nevoie? si pentru asta mi s-a aratat nu dat un model... iar la ultimul punct era specificat "orice alte activitati sunt cerute de catre conducerea societatii". As dori sa stiu daca este vre-o lege care reglementeaza fisa postului pentru un administrator de retea si ce as putea face ca sa nu fac "orice alte acitivitati" avand in vedere ca in ultima vreme am facut si pe soferul.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:47, 28 Ianuarie 2009
1. Contractul individual de munca se inregistreaza la ITM , nu se aproba de catre aceasta institutie asa cum vi s-a spus. Mergeti la ITM si luati legatura cu inspectorul la care este arondata societatea la care lucrati si verificati daca vi s-a inregsitrat sau nu c.i.m.. Puteti depune si o cerere in acest sens la ITM.
2. Sporul de ecran este prevazut in CCM la nivel de unitate.
3. Fisa postului este intocmita de catre angajator.
bobman a scris:

Am o intrebare...
1.Se fac in curand 4 ani de cand lucrez in cadrul unei companii private. Nici pana in ziua de azi nu mi s-a dat vre-o copie la contractul individual de munca, desi mi s-a spus ca dupa ce se v-a semna...aproba... etc. la camera de munca mi se va da o copie. Ce pot sa fac pentru a intra in posesia unei copii de pe acest contract?
2. Postul pe care il ocup este de administrator retea... ceea ce implica ca zilnic am in fata cel putin 1 monitor CRT pana la 3 monitoare. Stiu ca exista spor de ecran. La inceput a trebuit sa fac cerere pentru a mi se acorda. La inceput acum 2 ani era in jur de 7%... acum m-am uitat pe fluturasul de salariu (care nu se da in fiecare luna) ca a ajuns la 3%. As dori sa stiu cat este acest spor de ecran si in ce lege este specificat. Presupun ca nu se acorda si retroactiv.
3. Nu am nici fisa postului... am cerut-o o data si mi s-a spus la ce am nevoie? si pentru asta mi s-a aratat nu dat un model... iar la ultimul punct era specificat "orice alte activitati sunt cerute de catre conducerea societatii". As dori sa stiu daca este vre-o lege care reglementeaza fisa postului pentru un administrator de retea si ce as putea face ca sa nu fac "orice alte acitivitati" avand in vedere ca in ultima vreme am facut si pe soferul.

Va multumesc

Daca doar va fost aratata dar nu ati semnat o fisa a postului atunci nu trebuie sa va insusiti atributiile din acea fisa de post. Este atributia angajatorului de a intocmi fisa postului dar tot el trebuie sa va si aduca la cunostinta , sub semnatura, ceea ce cuprinde aceasta. Cu alte cuvinte daca nu ati semnat fisa nu trebuie sa va conformati la ceea ce scrie in ea si nici nu veti putea fi tras la raspundere pentru faptul ca nu va indepliniti atributiile respective.
Va sfatuiesc ca in cazul in care vi se cere sa semnati o astfel de fise sa puneti data cand semnati, pt. ca doar de la acea data puteti fi tras la raspundere pentru neindeplinirea atributiilor respective.
Este o moda sa fie scrisa fraza cu " orice alte activitati" dar tocmai o astfel de fraza ca da posibilitatea sa refuzati semnarea fisei, motivand ca o astfel de formulare va poate obliga la activitati pentru care nu aveti calificare sau pentru care nu sunteti retribuit la nivelul necesar.
In rest ati primit deja sfaturi.
Tatal meu este profesor si are acest spor de ecran dar in valoare de 15%.
Am cautat pe net si am gasit intr-o lege aceasta valoare. si este reglementat prin HG 281/1993 dar as vrea sa stiu daca se aplica si pentru restul populatiei care lucreaza cu ecrane, nu numai bugetarilor.
Pe urma am descoperit aici:
66.102.9.104/search?q=cache:... >
as mai avea o problema...
de cand m-am angajat aici pe fluturasi este trecut " Sport 0.75 11" nu stiu ce inseamna acest 0.75 dar 11 este suma.
In contractul pe care l-am semnat la angajare si a carui copie nu o am nu este trecut nimic de vre-un sport. Am intrebat la personal ce inseamna acest sport si mi s-a spus ca este pentru echipa de fotbal si terenurile de sport ale firmei.
Pe aceste terenuri nu ma pot duce sa fac miscare fiindu-mi interzis riscand sa fiu dat afara. Aceste terenuril cat si echipa apartin unei ... cum sa ii zic.... daca firma se numeste xxxxxx ... persoana juridica care se ocupa de partea sportiva se numeste asociatia sportiva xxxxx. Deci cum este posibil ca acesti bani sa imi fie opriti si sa nu beneficiez de nimic? Pe mine unu nu ma incalzeste cu nimic ca o echipa de fotbal poarta numele firmei... sau nici macar.
Ce pot sa fac?

Avand in vedere ca pt un administrator de retea am un salariu brut de 1512 lei si la sfarsit ajung sa iau in mana 1000...1100 lei... tinand cont ca in ziua de azi cu acesti bani nu te poti intretine, dupa ce platesti curentu, gaze, intretinere, chirie, ajung sa mananc aer. sporul de ecran fiindu-mi de 3% ar insemna 42 de lei....pe cand daca ar fi ca la inceput de 7% ....10% sau 15% cum este in alte partiar fi vorba de o suma ceva mai mare....

Buna dimineata,
1.Solicitati angajatorului o copie a contractului dvs de munca (sper sa nu aveti surpriza sa vedeti pe contract alta data de inceput a activitatii fata de cea reala).
2.Solicitati Departamentului Resurse Umane-Salarizare sa va explice fluturasul de salariu, iar pe viitor solicitati in fiecare luna fluturasul.
3.Solicitati printr-o cerere plata sporului de ecran la care aveti dreptul. Cererea sa fie in dublu exemplar pe care obtineti numar de inregistrare de la secretariat din registrul de intrari. Daca ati beneficiat de la inceput de acest spor si a fost in valoare de 15% initial si apoi a scazut, aceasta este o ilegalitate si trebuie sa solicitati acte doveditoare (decizii de acordare a sporului sau act aditional, oricum aceste ar fi trebyuit sa fie semnate si de dvs)
4.Nu toate legile aplicabile bugetarilor sunt aplicabile si in sectorul privat.
5.Fisa postului trebuia semnata o data cu semnarea contractului de munca, iar mai tarziu in cazul in care postul se reproiecta ulterior sau daca erau necesare modificari.
6.Domeniul IT este un domeniu foarte bine platit. Nu imi vine sa cred ca aveti un astfel de salariu, Nu stiu in ce masura v-ar raspune pozitiv la o cerere de marire a salariului, dar cu siguranta veti gasi in piata muncii companii care nu doar va vor remunera generos dar veti avea si toate actele n regula. Momentan piata muncii este cam inghetata, dar puteti totusi trimite CV-uri si dupa sarbatori cu siguranta veti gasi ceva mai bun.

Alte discuții în legătură

Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Ccm si spor de vechime demeter demeter Buna ziua. As dori si eu cateva informatii. Doream sa stiu daca firma noastra este obligata sa imi acorde sporul de vechime. Lucrez la aceasta firma de ... (vezi toată discuția)