avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu prenatal/postnatal, cresterea copilului si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu prenatal/postnatal, cresterea copilului si restructurarea postului

Buna ziua.
Sunt angajata pe perioada nedeterminata, de mai mult de 12 luni, la o societate comerciala mare, cu filiale in toata tara, in acest moment sunt insarcinata in 7 luni, si aveam de gand ca de la 1 aprilie sa intru in concediu de odihna( mai am de efectuat 19 zile de anul trecut), pentru ca dupa ce terminam concediul de odihna sa intru in prenatal si sa apuc mai multe zile in postnatal din cele 126 zile legale.
Insa se pare ca societatea isi restrange activitatea si vor incepe restructurarile, la noi in filiala se aude chiar ca se vor externaliza serviciile oferite de catre noi, si eventual angajatii vor trece la noua firma, intrebarea mea este: ce s-ar intampla daca in timp ce sunt in concediul de odihna sunt anuntata ca mi s-a restructurat postul, sau pur si simplu nu am fost preluata de noua firma? Ar fi mai sigur sa renunt la concediul de odihna si sa intru in prenatal? Daca in timpul concediului prenatal sau post natal se intampla totusi restructurarea sau externalizarea, ar trebui sa fiu data in somaj nu? Exista vreun risc sa pierd concediul de crestere a copilului?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 6 Martie 2012
Nu exista varianta sa pierdeti indemnizatia de crestere copil. Va recomand sa intrati in concediu prenatal in asa fel incat sa respectati articolul de mai jos.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Iar zilele de concediu de odihna le voi pierde, nu?
Oricum mi se pare mai sigur sa intru in prenatal, initial eu m-am gandit ca daca legea lasa loc alegerii compensarii zilelor pre si post natale, fiind conditionata doar de cele 42 zile de lauzie, puteam sa profit si de zilele de concediu de odihna.
Asta este vremurile nesigure nu mai lasa loc multor planificari nici macar pe termen scurt :(

Multumesc frumos pentru raspunsul anterior.
Zilele de concediu de odihna nu le pierdeti.Aveti dreptul sa primiti indemnizatia aferenta acestui concediu de odihna in raport cu zilele lucrate pe anul respectiv.
cel mai inteligent este sa intrati in prenatal...este concediu medical care se va continua si sunteti aparata de mai multe legi...chiar daca riscati sa pierdeti concediu de odihna....nu dati vrabia din mana pe cioara de pe gard.postul dvs. poate fi restructurat oricand, ideea este sa intrati in concediu de maternitate si apoi in cic, si sa nu aveti probleme pana atunci
Deci angajatorul este obligat sa-mi plateasca zilele de concediu de odihna neefectuate? Chair daca sunt pe anul trecut? Eu trebuie sa nasc la mijlocul lunii mai anul acesta. Trebuie sa fac o cerere ceva?
Multumesc frumos pentru aceste informatii pretioase pentru mine.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal Dedea24 Dedea24 Cand o sa intru in prenatal? am 5 luni si 2 saptamani as vrea sa intru in decembrie pe 26 in prenatal nasc in martie pe 20 ?cele 126 de zile pt concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal rozalia58 rozalia58 Din cele 126 de zile de concediu, cate se iau post natal si cate prenatal ? (vezi toată discuția)
Legea acordarii prenatalului siskoady siskoady va rog frumos sa imi spune-ti la cate saptamani se acorda prenatalu.Eu am 30 saptamani cand imi expira riscul maternal eu am numarat zilele si dupa mine as ... (vezi toată discuția)