avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autoziratie constructie casuta pe teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autoziratie constructie casuta pe teren

Care sunt pasii si cum se poate obtine autorizatia de constructie pentru o casuta pe un teren. Titlul de proprietate este doar pe tereniar constructia este finalizata dar nu are autorizatie.
Terenul se vinde prin licitatie.
Ce probleme ar putea avea castigatorul licitatiei?
Multumesc anticipat tuturor celor care vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: ametist , utilizator 11:48, 17 Noiembrie 2008
Principala problema este faptul ca autorizatia de constructie trebuia obtinuta inainte de inceperea constructiei. La ora actuala terenul este considerat liber de constructii.
Temeiul legal in materia eliberarii autorizatiei de constructie il relprezinta Legea 50/1995 cu modificarile ulterioare la prevede in :
ART. 5

Cererea de eliberare a autorizatiei de construire va fi insotita de certificatul de urbanism, emis de organele prevazute la ART. 4. Certificatul de urbanism trebuie sa cuprinda elemente privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor.


ART. 6

Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la inregistrarea cererii, la care se anexeaza obligatoriu planul de amplasare a constructiei, planuri din care sa rezulte destinatia, alcatuirea constructiva, functionala si infatisarea constructiei, intocmite la o scara convenabila de catre un proiectant autorizat, precum si dovada titlului solicitantului asupra terenului. Documentatia trebuie sa contina si avizele legale necesare, prezentate prin grija solicitantului. In situatia depunerii unei documentatii incomplete, aceasta se restituie solicitantului in termen de 10 zile de la data inregistrarii.


In CAP. 4 Raspunderi si sanctiuni


ART. 26

Constituie contraventii la regimul de autorizare a constructiilor, prevazut prin prezenta lege, urmatoarele fapte, daca nu au fost savirsite in astfel de conditii incit, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
a)realizarea de catre executant, cu incalcarea autorizatiei sau a documentatiei de executie care a stat la baza eliberarii acesteia, a lucrarilor de construire, reconstruire, transformare, extindere sau reparare prevazute la ART. 3;
b)mentinerea, dupa expirarea termenului din autorizatie, sau adaptarea in alte scopuri, fara autorizatie, a lucrarilor cu caracter provizoriu, precum si mentinerea constructiilor provizorii de santier dupa terminarea lucrarilor de baza;
c)executarea, fara autorizatie, a lucrarilor prevazute la lit. a);
d)executarea, cu incalcarea autorizatiei sau a documentatiei care a stat la baza eliberarii acesteia, a lucrarilor de construire, reconstruire, extindere, transformare, restaurare, modificare a fatadelor constructiilor, precum si a unor constructii provizorii de santier in afara incintei acestuia;
e)executarea, fara autorizatie, a lucrarilor prevazute la lit. d);
f)desfiintarea, partiala sau totala, fara autorizatie sau cu incalcarea acesteia, a constructiilor si instalatiilor, precum si a oricaror alte obiective;
g)eliberarea de autorizatie de construire in baza unor documentatii incomplete sau care nu sint in concordanta cu certificatul de urbanism eliberat, ori in baza altor acte decit cele stabilite;
h)neorganizarea si neexercitarea controlului, conform legii, de catre personalul prefecturilor si primariilor cu atributii in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului. Contraventiile prevazute la lit. a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei, cele de la lit. c) si d), cu amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei, iar cele de la lit. e) si h), cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei.



ART. 27

Contraventiile prevazute la ART. 26 se constata de organele de control ale prefecturilor si primariilor pentru faptele savirsite in cadrul unitatilor lor administrativ-teritoriale. Procesele-verbale de constatare a contraventiilor incheiate de personalul de control se inainteaza, in vederea aplicarii sanctiunii, sefului directiei care coordoneaza activitatea de urbanism si amenajare a teritoriului sau, dupa caz, prefectului sau subprefectului, primarului sau viceprimarului unitatii administrativ-teritoriale unde s-a savirsit contraventia. Contraventiile si amenzile prevazute la ART. 26 pot fi constatate si, respectiv, aplicate si de catre personalul din Departamentul pentru urbanism si amenajarea teritoriului, imputernicit de conducerea acestuia, pe intreg teritoriul tarii.


ART. 28

O data cu aplicarea amenzii pentru contraventiile constatate potrivit ART. 27 se dispune oprirea executarii lucrarilor sau desfiintarea constructiilor nelegal realizate, pentru incadrarea in prevederile autorizatiei sau readucerea terenurilor la starea initiala, dupa caz.


ART. 29

Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la ART. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savirsirii faptei.


ART. 30

In cazul in care persoanele sanctionate contraventional nu s-au conformat in termen dispozitiilor din procesul-verbal de contraventie, primariile vor sesiza instantele judecatoresti pentru a dispune, dupa caz:
1.desfiintarea constructiilor, cind acestea au fost executate fara autorizatie sau cu nerespectarea prevederilor acesteia;
2.readucerea in stare initiala a constructiilor la care s-au executat lucrari fara autorizatie sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si a terenului ocupat de constructii. In cazul admiterii cererii, instanta va stabili termenele limita de executare a masurilor de la lit. a) si b). Persoanele care au beneficiat de subventie pentru construirea unei locuinte sau a unei case de vacanta, potrivit ART. 22 si ART. 23, si pentru care s-a dispus masura prevazuta la lit. a) vor restitui subventiile primite, cu plata dobinzilor legale pentru perioada in care le-au folosit.




Va multumesc f.mult pentru raspuns, dar doream un raspuns pentru CASTIGATORUL LICITATIEI!
El nu are nici o vina de faptul ca vechiul proprietar nu a respectat cursul firesc al lucrurilor si al legii.
Intrebarea este: ce probleme ar putea avea NOUL PROPRETAR, castigator al licitatiei.
Si mai incerc o intrebare: La ce distanta de constructie finalizata (CASA resedinta) are voie sa se gaseasca firele de tensiune (en electrica= sa zicem ca pe stalp scrie tensiune 20)? Ce influente poate avea asupra sanatatii, daca se gasesc, sa zicem la aproximativ 2 m?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

intabulare constructie fara autorizatie ContSters72755 ContSters72755 Va rog sa-mi spuneti cum se poate intabula o casa cu teren care a fost construita in anul 2000, fara sa procure autorizatiile necesare pentru constructie. ... (vezi toată discuția)
Anularea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire socrate111 socrate111 buna ziua.Ce proceduri potrivit legii pot initia in vederea anularii certificatului de urbanism emis precum si autorizatiei de construire de catre primarie, in ... (vezi toată discuția)
Legea 50/1991 verapetrova verapetrova buna ziua, as vrea sa stiu daca camasuirea cu plasa sudata si retencuirea peretilor interiori reprezinta o operatie de "consolidare"? am facut aceasta ... (vezi toată discuția)