avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare constructie fara autorizatie

Va rog sa-mi spuneti cum se poate intabula o casa cu teren care a fost construita in anul 2000, fara sa procure autorizatiile necesare pentru constructie. Terenul a fost cumparat de o persoana in anul 2000, ulterior pe acel teren fiind construita casa, fara autorizatie de constructie. In momentul de fata, persoana respectiva doreste sa faca acte pe aceasta casa, si pentru acest lucru, este nevoie deci de intabularea casei si terenului aferent. Una dintre variante ar fi cu siguranta demolarea casei, construita practic ilegal, fara autorizatie, sau realizarea aceluias proiect de casa de catre un arhitect, daca acesta ar fi de acord, (varianta mai putin legala) as dori sa stiu daca sunt si alte variante.
Legea nr.50/1991, art.37 alin.(5) dispune:

(5) Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege.
Legea 50/1991
ART. 26 Constituie contraventii la regimul de autorizare a constructiilor, prevazut prin prezenta lege, urmatoarele fapte, daca nu au fost savirsite in astfel de conditii incit, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

1. realizarea de catre executant, cu incalcarea autorizatiei sau a documentatiei de executie care a stat la baza eliberarii acesteia, a lucrarilor de construire, reconstruire, transformare, extindere sau reparare prevazute la ART. 3;
2. mentinerea, dupa expirarea termenului din autorizatie, sau adaptarea in alte scopuri, fara autorizatie, a lucrarilor cu caracter provizoriu, precum si mentinerea constructiilor provizorii de santier dupa terminarea lucrarilor de baza;
3. executarea, fara autorizatie, a lucrarilor prevazute la lit. a);
4. executarea, cu incalcarea autorizatiei sau a documentatiei care a stat la baza eliberarii acesteia, a lucrarilor de construire, reconstruire, extindere, transformare, restaurare, modificare a fatadelor constructiilor, precum si a unor constructii provizorii de santier in afara incintei acestuia;
5. executarea, fara autorizatie, a lucrarilor prevazute la lit. d);
6. desfiintarea, partiala sau totala, fara autorizatie sau cu incalcarea acesteia, a constructiilor si instalatiilor, precum si a oricaror alte obiective;
7. eliberarea de autorizatie de construire in baza unor documentatii incomplete sau care nu sint in concordanta cu certificatul de urbanism eliberat, ori in baza altor acte decit cele stabilite;
8. neorganizarea si neexercitarea controlului, conform legii, de catre personalul prefecturilor si primariilor cu atributii in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului. Contraventiile prevazute la lit. a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei, cele de la lit. c) si d), cu amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei, iar cele de la lit. e) si h), cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei.

ART. 28 O data cu aplicarea amenzii pentru contraventiile constatate potrivit ART. 27 se dispune oprirea executarii lucrarilor sau desfiintarea constructiilor nelegal realizate, pentru incadrarea in prevederile autorizatiei sau readucerea terenurilor la starea initiala, dupa caz.

ART. 29 Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la ART. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savirsirii faptei.
Exista o varianta:aceea de a promova o actiune in constatare,iar prin hotarare judecatoreasca sa se constate ca sunteti propietarul casei,iar in baza acestei hotarari oficiul de cadastru va fi obligat sa va intabuleze casa
mariusfyl a scris:

Exista o varianta:aceea de a promova o actiune in constatare,iar prin hotarare judecatoreasca sa se constate ca sunteti propietarul casei,iar in baza acestei hotarari oficiul de cadastru va fi obligat sa va intabuleze casa


Îmi pare rău că nu am la îndemînă numărul dosarului în care o instanţă clujeană a respins o asemenea cerere, motivînd că o hotărîre judecătorească nu poate înfrînge o prevedere expresă a legii şi că nu se poate ocoli textul Legii 50/1991 pe calea unei acţiuni în justiţie.

Instanţa poate constata, cel mult, existenţa dreptului de proprietate asupra unei construcţii, în temeiul accesiunii imobiliare, dar nu poate dispune întabularea acesteia.

Liviu S.Bordaş
NU puteti formula actiune in constatare. Trebuie sa refaceti toate actele ca si cum urmeaza sa obtineti autorizatie. cei de la Primarie vor incheia un proces verbal, raportat la faptul ca au trecut mai bine de 2 ani este posibil sa nu platiti amenda.
Daca veti gasi intelegere veti face actele si veti primi autorizatia, si veti relua procedura, astfel incat in final sa puteti intabula.

Daca intampinati probleme, dupa incheierea procesului verbal de catre primarie puteti sa atacati acest p-v si in acelasi timp sa solicitati intrarea in legalitate. daca veti citi Legea 50/1991, veti gasi procedura de " intrare in Legalitate".

av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Amenda si proces deea1307 deea1307 Buna ziua. Vreau sa stiu cum se poate proceda in cazul in care am construit o casa, neavand autorizatie, pe un teren aflat in indiviziune, in timp ce ne aflam ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie lspc lspc Buna ziua!Am construit o casa p+1 pe terenul meu(proprietate),dar nu am finalizat actele pt autorizatie!Mai exact,am scos absolut toate actele necesare ... (vezi toată discuția)
Autoziratie constructie casuta pe teren ametist ametist Care sunt pasii si cum se poate obtine autorizatia de constructie pentru o casuta pe un teren. Titlul de proprietate este doar pe tereniar constructia este ... (vezi toată discuția)