avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune. Acceptarea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune. Acceptarea mostenirii

Conform prevederilor Noului Cod, acceptarea pura si simpla se face sub beneficiu de inventar. In privinta efectelor acesteia, corespondenta se pastreaza? Sau exista unele diferente?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionel-s , utilizator 19:53, 10 Martie 2012
Cand mori de sete, si apa dintr-o baltoaca ti se pare apa plata. Deosebirea, totusi, persista.
(plat = care are lungime si latimea cu mult mai mare decat grosimea).

Ma zgarie pe creier expresia "acceptarea pura si simpla se face sub beneficiu de inventar". Si sper ca nu pleaca din vreo scoala, ca vin sa dau cu pietre in geam. :)

I se spunea pura si simpla tocmai pentru a o deosebi de acceptarea sub beneficiu de inventar.

In noul cod avem:
1. Acceptare (de doua feluri: expresa sau tacita)
2. Acceptarea fortata.

Deci putem sa-i spunem primeia voluntara (SI ATAT, fara pura si simpla si alte bazaconii) pentru a o deosebi de cea fortata.

Faptul ca acceptarea voluntara din NCC produce efectele acceptarii sub beneficiu de inventar din vechiul cod nu-i un motiv sa facem ...tocanita din denumirea lor.

Ceva diferente... de nuanta vad totusi, dar acestea imi vor servi mie ca practician cand le va fi unora viata mai draga. :)

Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
romascanu, moderator
Bravo Romascanu. Ai sa mai zicem ce este posibil in completarea expositia densei, si aceptarea creditorilor (in caz de neaceptarea, pe cale oblica zice codului), si ce cea tacita si/sau expresa nu obliga mostenitorilor sa raspunda cu bonurile proprie pe datoriile cauzantului ci doar decat cu patrimoniul mostenit, ceea ce era beneficiul principal de a acepta cu beneficiul de inventar. De fapt acum nu mai este necesar beneficul pentru ca deja o stabileste de oficiu leguitorul.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
Imi fac mea culpa in privinta "tocanitei", respectiv "bazaconiei", dar exprimarea era "pur si simplu" spre a identifica vechea, respectiv noua reglementare.

Cat despre raspunsul propriu-zis, multumesc pentru amabilitate utilizatorului alvarolipo, cu o interventie la obiect si care se subscrie scopului forumului, asa cum il vad eu, desi se pare ca e mai usor sa ne evidentiem calitatile, decat sa dam raspunsuri pertinente..si asta in scop academic.
Eu , ca inginer, tot nu inteleg. S-o luam practic: mama face testament, mie imi convine, sorei mele nu. Chiar daca este facut ca la carte, testamentul poate fi desfintat ? Nu se poate ajunge la acceptarea fortata ?
Buna seara .
Art.1108 din noul Cod civil,prevede doua feluri de acceptare a mostenirii si anume:
-expresa
-tacita .
Nu mai exista acceptarea sub beneficiu de inventar, ci particularitati de acceptare pentru legatarii cu titlu particular ,care nu sunt obligati sa primeasca sarcinile si datoriile mostenirii ., ci numai daca testatorul a dispus in acest sens,sau alte cazuri, prevazute de art.1114 alin.3.
Nu exista deci acceptare fortata a mostenirii, ci,acceptarea tacita ,atunci cand succesorul efectueaza anumite operatiuni cu bunurile mostenirii ,inainte de a se deschide succesiunea,ca un adevarat proprietar , in conformitate cu art.1110 C civil, in cazul acesta el trebuind sa accepte mostenirea ,tacit ,cu tot cu activ si pasiv .
In alte cazuri,mostenitorii nu pot fi fortati sa accepte mostenirea,ei putand face declaratie de neaceptare ,prin care nu devin acceptanti ai mostenirii,cf art.1111 C .civil.
Marius Bote . .
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
Marius Bote, Practician in insolventa

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune ? eugen05 eugen05 X decedeaza si lasa mostenire un imobil . Y care e un posibil mostenitor nu a mai trecut de 10 ani pe la imobil, insa pastreaza actele originale ale imobilului ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)