avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... salariu tarifar lunar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

salariu tarifar lunar

In carnetul de munca, inainte de 1989 inregistrarile se refera la "salariul tarifar lunar"- in acea rubrica se trecea o valoare, de ex.2000 ROL.
As vrea sa stiu ce se ia in calcul la pensie, acel salariu tarifar era net? Sporurile de vechime la care aveai atunci dreptul in functie de vechime, erau incluse sau trebuiau trecute separat ( procent sau fix)?
In unele inregistrari scrie " salariu tarifar de baza". Am incercat sa estimez pensia sotului meu dupa cartea de munca si un program de estimare, dar nu stiu ce reprezinta valorile din cartea de munca si daca la ele trebuie adaugate procentele de spor vechime ( exista in programul de estimare rubrici de sporuri)
Multumesc mult daca imi raspunde cineva
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:25, 16 Noiembrie 2008
Multumesc de bunavointa de a-mi oferi Art.164.
Ceea ce nu inteleg eu este cum ar fi trebuit trecute sporurile de vechime in cartea de munca. Eu nu am gasit nimic in cartea de munca a sotului meu referitor la spor de vechime. Iar daca trebuie documente doveditoare si societatile sau firmele respective nu mai exista(?!), ce-i de facut?
Cartea mea de munca nu imi este acum accesibila dar imi amintesc ca in 2004 cand mi-am schimbat locul de munca de la o societate in care statul detinea 49% am vazut la finalul inregistrarilor un fel de anexa in care se mentionau sporul de vechime si de fidelitate, ba chiar si un spor de calculator.
Este greu pentru noi cei nefamiliarizati cu legea sa apreciem daca ni se fac corect calculele. Am auzit atatea situatii in care pensiile nu au fost corect calculate ! Nu s-au luat in calcul sporuri de vechime, de noapte chiar si in situatia in care au fost depuse documente. Explicatia a fost ca forma adeverintelor respective nu este corespunzatoare.
Practic un om obisnuit este la indemana bunavointei, competentei ( sau incompetentei) unui functionar.
Traim vremuri tulburi de multi ani, iar ceea ce urmeaza chiar ma ingrijoreaza.
Solicitati societatii respective eliberarea adeverintelor in conformitate cu prevederile legale in materie.
Adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri vor cuprinde:
- denumirea unităţii ;
- perioada în care s-a lucrat , cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
- funcţia , meseria sau specialitatea exercitată;
- denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată ;
- perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat;
- adeverinţele vor purta număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

De asemenea, prin Ordinul MMSSF nr. 687 din 15 septembrie 2006, publicat in Monitorul Oficial nr. 801 din 25.09.2006, a fost aprobata Procedura privind modul de eliberare a actelor doveditoare ale sporului pentru munca prestata in timpul noptii si de valorificare a acestuia in procesul de stabilire si/sau de recalculare a drepturilor de pensie.
Gasiti aici un model de adeverinta prin care se atesta acordarea sporului de noapte ...
[ link extern ]
Mai intervin doar ca sa precicez ca, dupa data de 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, angajatorii au obligatia sa depuna lunar, la Casa de Pensii teritoriala, declaratia nominala care contine atat salariul cat si sporurile primite de dvs. Prin urmare, ulterior acestei date, baza de calcul ce va fi avuta in vedere la determinarea pensiei este suma inscrisa in declaratia fostului angajator, suma pentru care acesta a retinut si achitat C.A.S.
Daca aveti indoieli in privinta exactitatii acestor sume (care reprezinta, repet, salariul plus toate sporurile primite), actionati in judecata fostul angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime 1974-1987 lorelayold76 lorelayold76 Va rog sa ma ajutati sa gasesc procentele ce se aplicau in acea perioada pentru sporul de vechime pentru a putea intocmi o adeverinta cu sporurile in vederea ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime neluat in calculul pensiei ionitaaneta ionitaaneta Buna ziua, In ,,DATE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA IN MUNCA\'\' care stau la baza de calcul a pensiei incepind cu 1.04.1992 sporul de vechime ... (vezi toată discuția)
Calcul spor de vechime conform art. 165 alin. (3) din legea nr. 263/2010, punctaje pentru grupe de munca eagle_free eagle_free Buna ziua. as dori sa stiu cateva date despre calculul sporului de vechime pe art. 165 alin. (3) din LG 263/2010 in cazul unui pensionar care reconstituie ... (vezi toată discuția)